EKOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Odlične vijesti iz Goranca: U istraživanju vodotoka otkriven potočni rak

Ova je vrsta osjetljiva na promjene u staništu, posebice na vodozahvate i onečišćavanje voda

Potočni rak
 

 JU Priroda Grada Zagreba

Iz Javne ustanove Priroda Grada Zagreba objavili su kako je u Gorancu pronađen potočni rak. RIječ je o zaštićenoj vrsti životinje, pa je zato njihovo otkriće veoma važno.

- Zahvaljujući istraživanjima vodotoka unutar Značajnog krajobraza Goranec i vrsnim astakolozima koji ih provode, krajem srpnja u potoku Goranec potvrđen je nalaz strogo zaštićenog potočnog raka (Austropotamobius torrentium). Sada nam predstoje ekološka istraživanja da bi utvrdili stanje populacije i staništa te isplanirali zaštitu ove skrovite vrste u istočnom dijelu Grada Zagreba - objavili su.

Potočni rak je najmanja autohtona europska vrsta, stoji na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Rasprostranjena je u centralnoj i jugoistočnoj Europi, većinom u manjim vodotocima na višim nadmorskih visinama. Rasprostranjeni su u rijekama savskog sliva, ali je utvrđena njihova prisutnost i u nekoliko potoka jadranskog sliva, točnije, u pritocima Zrmanje i Krke). Ova je vrsta osjetljiva na promjene u staništu, posebice na vodozahvate i onečišćavanje voda.

Ugroženi su ponajprije zbog regulacije vodenih tokova (uređivanje obala, kanaliziranje, obzidavanje obala), kao i zbog velikih količina otpadnih tvari. Kao i ostale autohtone vrste, i ovu vrstu ugrožavaju invazivni rakovi koji šire račje kugu, od koje potočni rakovi ugibaju.

image

VauMijau Banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 21:03