KORISNE INFORMACIJE

Iz Nacionalnog parka podsjetili pratitelje na brojne zanimljivosti vezane za svoje poznate stanare - medvjede

Ove životinje preferiraju skrovita mjesta, posebno šumovite dijelove i livade, pa nema straha od susreta s njima

Europski smeđi medvjed, ilustracija

 ZOO Zagreb

Iz Nacionalnog parka Plitvička jezera odlučili su svim svojim obožavateljima na društvenim mrežama skrenuti pozornost na njihov logo, na kojem se može vidjeti medvjed. Ta najveća europska zvijer živi u Parku. Žive samotno, ali prihvaćaju prisutnost drugih medvjeda.

- Tri četvrtine Parka prekriveno je šumom, što im osigurava zaklon, mir, utočište i hranu. Njihova komunikacija često se svodi na češanje o stablo i tako ostavljaju miris i dlaku, što drugi medvjedi lako prepoznaju s obzirom na to da imaju izražen osjet njuha. Kamera Nacionalnog parka često zabilježi medvjediće u igri, a takvi video zapisi uvijek oduševe naše pratitelje na društvenim mrežama.

Medvjedi preferiraju skrovita mjesta, posebno šumovite dijelove i livade, pa nema straha od susreta s njima. U posjetiteljskom sustavu nema kanti za smeće kako bi se spriječilo životinje od pretraživanja smeća i konzumiranja neobične hrane - objavili su.

Smeđi medvjed drugi je najveći kopneni mesožder, veličinom i težinom tijela odmah nakon polarnog medvjeda. Mužjak može težiti do oko 300 kilograma, dok su ženke puno manje i lakše, oko 150 kilograma. Tijelo mu je prekriveno gustom, pretežno smeđom dlakom i poddlakom. Na prstima ima pandže koje se ne uvlače. Može doseći brzinu do 50 kilometara na sat. Unatoč veličini i težini tijela, dobro trči i penje se po stablima.

Samotna je životinja koja u svom kretanju može prijeći velika područja. Ovisno o dobi, spolu, raspoloživosti hrane, ali i partnera kreću se na površinama veličine od 100 – 300 km2. Svežder je, no ipak mu se većina prehrane sastoji od hrane biljnog podrijetla (gomolji, bobice, tvrdi plodovi, ali i zeljaste biljke), ali vrlo rado će pojesti i ličinke kukaca i druge beskralježnjake, ako i ostalu dostupnu hranu životinjskog podrijetla koju uspije uloviti ili ostatke uginulih životinja.

Medvjed zimi, kad nema dovoljno hrane, hibernira, odnosno miruje. Otkucaji srca i disanje se smanjuju, a tjelesna temperatura se snižava. U jesen nakupe dovoljne zalihe masti (čak i do 30 posto tjelesne mase) i naprave brlog, obično u rupama u stijenama ili ispod korijenja velikih stabala. U takvom stanju ostaju sve do proljeća.

Životni vijek medvjeda u prirodi je oko 25 godina, dok u zatočeništvu može doživjeti 40 godina. Na krznu i izmetom raznosi sjemenje biljaka i tako pomaže u njihovu širenju. Zbog biljne prehrane izmet mu nije neugodnog mirisa.

Nekad je smeđi medvjed bio raširen po cijeloj Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Danas je njegov areal znatno smanjen, tako da su u Europi ostale samo pojedinačne populacije u najdivljijim dijelovima Europskog poluotoka. Jedna od tih populacija je i Dinarska populacija kojoj pripadaju i medvjedi kojima je stanište na području Hrvatske pa tako i Nacionalnog parka Plitvička jezera. U tom se području ove zvijeri sustavno prate već dugi niz godina i tako je utvrđeno da na području Parka u svako trenutku boravi 30-ak medvjeda. Medvjedi, kao ni druge divlje životinje, ne poznaju granice država i nacionalnih parkova, tako da se svi oni nesmetano kreću unutar i izvan granica Parka.

U Hrvatskoj je medvjed strogo zaštićena vrsta. Najveće prijetnje predstavljaju nestanak, fragmentacija ili uništavanje staništa, prometnice i odlagališta otpada. Kako bi se smanjilo njihovo stradavanje potrebno je zaštititi odlagališta otpada i onemogućiti medvjedima prilazak, a na prometnicama u staništima medvjeda napraviti ̋zelene mostove ̋. I najbitnije, za opstanak cjelokupne flore i faune, pa tako i čovjeka bitno je održati čitav ekosustav zdravim i vitalnim, a bioraznolikost očuvanu.

Medvjedi su plašljive životinje i ako osjete (čuju, vide ili nanjuše) čovjeka, maknut će se iz njegove blizine. Ako ga ipak sretnete u prirodi, važno je ostati smiren i polagano se maknuti iz njegove blizine. Nikako nije preporučljivo prilaziti medvjedićima. Majka im je sigurno u blizini, a medvjedica je vrlo brižna majka i stat će u obranu svoje mladunčadi, što može biti vrlo nezgodno i opasno za čovjeka.

Kada se podigne na zadnje noge medvjed ne pokazuje agresiju, već provjerava svoju okolinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:36