SKITNICA

Dupina i mladunče stručnjaci u Jadranu u svega 20 dana vidjeli na dva područja

Mladunci različitih dobnih skupina viđeni su kako se međusobno druže, dok su majke provodile više vremena ispod površine
 Institut Plavi svijet

Iz lošinjskog Instituta Plavi svijet objavili su fotografije dupina - ovoga puta to su, kako kažu, skitnica Zoom i njeno mladunče. Zašto su ih tako nazvali? Jer su ih u samo 20 dana vidjeli u dva različita istraživačka područja.

Prvo opažanje bilo je u Cres-Lošinj Natura 2000 području, između otoka Orude i Trstenika. Zoom i njezino mladunče bili su dio velike skupine dupina, koja je uključivala dominantne mužjake Malis00, Quirina i Šimu te ženke Brush, Celinu, Jelenu i njihovu mladunčad.

Mladunci različitih dobnih skupina viđeni su kako se međusobno druže, dok su majke provodile više vremena ispod površine, vjerojatno hraneći se.

- Činilo se da je Zoomino mladunče značajno naraslo od prošle godine kada smo ih posljednji put vidjeli, a već je dobilo ožiljke u obliku ogrebotina od zuba kao rezultat interakcije s drugim dupinima - pojasnili su iz Instituta.

Nakon toga, njihov istraživački tim ponovno je vidio Zoom i njezino mladunče u području sjeverne Dalmacije, na južnoj strani Virskog mora, opet kao dio veće skupine dupina. Neki od dupina, poput Ariela i Prika, zabilježeni su kako se hrane na površini.

Baš kao i njezina majka Big Mama, i Zoom se kreće između ova dva istraživačka područja, potencijalno si osiguravajući dodatne prilike za hranjenje, smatraju stručnjaci.

image
Institut Plavi svijet
image
Institut Plavi svijet
image
Institut Plavi svijet
image
Institut Plavi svijet
image
Institut Plavi svijet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:02