JADRAN

Divni prizori na pučini: Pogledajte koga su sve susreli zaposlenici domaćeg instiuta

Njihov istraživački rad usmjeren je na velike morske kralješnjake zbog važne uloge koju oni igraju u ekosustavu
 Institut Plavi svijet

Iz lošinjskog Instituta Plavi svijet objavili su fotografije raznih bića koje snime dok su na svojim terenskim istraživanjima. Nedavno su tako objavili sabljarku, a ovoga puta su dodali kako je njihov viški tim proveo 13 sati na moru i u tom je vremenu vidio 25 glavatih želvi, 200-tinjak kaukala, plavoperajne tune kako se hrane na površini, dva goluba uhana, i 50-ak dupina.

- Jadransko more žarište je bioraznolikosti! U našim istraživanjima prikupljamo podatke o brojnosti vrsta, korištenju staništa, društvenoj strukturi, ponašanju, onečišćenju, uznemiravanju, negativnoj interakciji s ribarstvom itd. Ti su podaci ključni za razumijevanje i razvoj učinkovitih mjera očuvanja i upravljanja - dodali su iz Instituta, čiji stručnjaci godinama provode istraživačke aktivnosti na cijelom Jadranskom moru, a posebno su fokusirani na dupine.

Njihov istraživački rad usmjeren je na velike morske kralješnjake jer da je njihova uloga u ekosustavu od neprocjenjive važnosti. Istraživanje zaštićenih vrsta provodi se uz dozvolu državnih institucija i u skladu s nacionalnom legislativom zemalja u kojima provodimo terenski rad, a provodi se prema usvojenim standardima koji osiguravaju dobrobit životinja.

- Posljednjih godina smo proširili opseg naših istraživanja i otvorili istraživačke postaje na Visu (2008.) i na Murteru (2013.). Nadalje, u suradnji s partnerskim organizacijama pokrenuli smo istraživačke programe u Crnoj Gori, Italiji i Albaniji. S ciljem osiguravanja dostupnosti korisnih podataka na razini cijelog Jadranskog mora, proveli smo istraživanja iz zraka u 2010. i 2013. godini. Rezultati ovih istraživanja čine prve podatke o distribuciji i brojnosti kitova, morskih kornjača i golubova uhana u Jadranskom moru i predstavljaju temelj za provedbu redovnog praćenja stanja populacija ovih skupina životinja - poručuju iz Instituta.

image
Institut Plavi svijet
image
Institut Plavi svijet
image
Institut Plavi svijet
image
Institut Plavi svijet
image
Institut Plavi svijet
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:13