LIŽE ŠAPE

Žena na Velebitu vidjela risa i učinila najbolje što je mogla - snimila ga!

Otkriveno je kako je riječ o Josipu, koji je telemetrijsku ogrlicu dobio u veljači

Ris Josip

 Facebook

Što učiniti kad u šumi vidite risa? Najbolje je veoma polako izvaditi mobitel, uključiti kameru i snimite ga. Uživajte u tome što imate rijetku priliku vidjeti tu veliku mačku u divljini, posebno zato što ih do prije nekoliko godina u šumama naše zemlje bap i nije bilo moguće vidjeti.

Upravo to napravila je Irena Tomaić, koja je autorica snimke risa viđenog u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Snimila ga je i divila se, a onda video poslala ekipi iz Nacionalnog parka te iz Life Lynx projekta. Odmah je ustanovljeno koji je to ris zabilježen kako uzima predah od ljetnih vrućina: momak se zove Josip.

- On od veljače ove godine nosi telemetrijsku ogrlicu putem koje nam daje važne informacije o međusobnim odnosima među risovima, a čini se da je sada htio pokazati i prirodno ponašanje risova u prisutnosti ljudi reagirajući potpuno mirno, ali oprezno nadgledajući okolinu.

Ako se u prirodi susretnete s risom, uživajte u njegovoj prisutnosti s dovoljne udaljenosti kako bi se životinja osjećala ugodno i imala prostora slobodno odšetati - objavili su iz projekta Life Lynx.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:43