DOBRODOŠLE NAZAD!

Vraćaju nam se rode: Prva je doletjela nazad u Jasenovac, u svoje gnijezdo...

Ove ptice, koje se vraćaju iz Afrike, su definitivno jedan od prvih znakova da je proljeće iza ugla

Ilustracija

 Linda Caldwell/Alamy/Alamy/Profimedia

Prva ovoproljetna roda u Parku prirode Lonjsko polje uočena je u petak ujutro u svom gnijezdu u Jasenovcu, piše Ekovjesnik.

Glavna karakteristika po kojoj se roda razlikuje od drugih ptica je suživot s čovjekom. Bijele rode vole život u naseljenim područjima zbog izobilja hrane i suživota s čovjekom. Tradicionalan način poljoprivrede, a posebno livade košanice, omogućuju rodama lak pronalazak hrane, zbog čega se često iza traktora koji kosi travu može vidjeti roda kako hoda i traži hranu.

Također, rode u naselju pronalaze slamu, sijeno i blato koji su im potrebni za popravak i izgradnju gnijezda na tradicijskim drvenim kućama ili na električnim stupovima u selima.

Tijekom zimskih mjeseci rode žive u Africi jer kod nas u tom razdoblju nemaju dovoljno hrane za život. U Hrvatskoj najčešće borave od ožujaka do sredine kolovoza, ističu u JU Park prirode Lonjsko polje.

Za kuću koja ima rodino gnijezdo u narodu se često kaže da će biti puna djece, a rode se smatraju i dobrim „vatrogascima“ jer dok poje mlade na krovovima kuća obično zaliju i krov koji bude vlažan pa se na taj način smanjuje mogućnost požara. Osim toga, postoji vjerovanje da su rode dobri prognostičari vremena: ako rode ranije odlete u u Afriku, čeka nas jako hladna zima, a ako odlete kasnije time prognoziraju blažu zimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:22