INGEBORG BATA

Voditeljici udruge AWAP dosadili bezobrazni pozivi građana, pa je objasnila kako stvari stoje

Hitnu službu nemamo i volonteri smo, ističe ona u objavi na Facebooku, a nismo dobili ni lipe iz EU fondova
Ingeborg Bata
 Marko Todorov/Cropix

Voditeljica Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP Ingeborg Bata objavila je na Facebooku tekst u kojem objašnjava trenutnu situaciju u udruzi kojoj se obraćaju građani iz svih dijelova zemlje. Mnogi je, naime, zovu kako bi im pomogla zbrinuti ugrožene divlje životinje ili da im da neki savjet. To je za svaku pohvalu, kaže ona, ali...

- Postojimo 20 godina. Prošlo je kroz naš Centar za divlje životinje na tisuće životinja. To je najveće utočište za divlje životinje u Hrvatskoj - 12 tisuća kvadrata s kompleksom kamenjara, volijera, infrastruktura, dvije zgrade... Naravno da je već derutno i treba ga obnoviti. U jednom trenutku raspisan je natječaj za Europski fond, čija sredstva su bila upravo namijenjena u tu svrhu. Iznenada Ministarstvo zaštite okoliša registrira nekoliko institucija (zoo vrtovi, Veterinarski fakultet u Zagrebu...) kao prihvatilišta za divlje životinje, kako bi se mogli natjecati za dodjelu tih sredstava - pojašnjava ona.

Dodaje kako, na kraju priče, jedino AWAP i Sokolarski centar Šibenik nisu dobili niti lipu iz tog fonda. Revoltirana time, napisala je kako ubuduće svi koji budu tražili pomoć za divlju životinju neka to učine pozivom regionalnim ustanovama, koje su dobile sredstva za rad.

- Svaka županija i veći grad imaju Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim područjima i životinjama. Osječki Zoo vrt, Zagrebačka županija Zeleni prsten koji od prošle godine ne želi ići na golemo područje, čak niti po strogo zaštićene vrste, Veterinarski fakultet Zagreb, Zagrebački Zoo vrt, služba hvatača Dumovec za Zagreba. Dakle svi brojevi su vam dostupni na internetu - napisala je Bata.

Najbolju suradnju ostvarili su sa Zagrebačkim Zoo vrtom, Bjelovarskom, Sisačko Moslavačkom, Karlovačkom javnom ustanovom. S drugima nemaju gotovo nikakvu suradnju.

- Sljedeće vas molim: da ne zovete iza 20 sati i prije 8 ujutro, jer se nećemo odazivati. Hitnu službu nemamo, volonteri smo i pošto drugi dan radimo želimo imati mira bar po noći. Ovako i onako su u 99 posto slučajeva nepristojni i bezobrazni pozivi tipa: vidim lisicu, a živite u, primjerice, Čučerju, pa se tome čudite kao da niste u ruralnom području i vidite Tyrannosaurusa. Za hitne slučajeve za područje grada Zagreba zovite Dumovec 01 ili 091 2008 354. Oni imaju organizirano 24 satno dežurstvo - napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 06:07