DIVAN PRIZOR

Uvijek je lijepo vidjeti ove morske sisavce kako plivaju Jadranskim morem...

Snimio ih je naš fotoreporter Livio Andrijić, koji je bio dovoljno daleko da ih ne uznemiri
 Cropix

‘Sa okusom mora, sa okusom soli‘ pjeva Arsen Dedić u svom starom, vječnom hitu, a upravo ti stihovi padaju čovjeku na pamet dok promatra dupine kako plivaju. Snimio ih je u zadarskom akvatoriju naš fotoreporter Livio Andrijić.

Ovi prekrasni sisavci nekud su se i s nekim ciljem zaputili. Poznato je kako stvaraju čvrste veze jedni s drugima i često ih se može vidjeti s istim dupinima. Zbog toga nećemo pogriješiti ako ovo malo jato promatramo kao grupu prijatelja koja je krenula na večeru. Idu svojim putem, ne obaziru se na ostale i zapravo su prilično gladni.

No, tko zna, možda su išli negdje drugo, s nekim drugim ciljem. Na kraju krajeva, dupini pomažu jedni drugima ne samo u lovu, nego i kod poroda i bolesti. Pri tome komuniciraju nekim svojim ‘jezikom‘.

Kako god bilo, gdje god i kojim god poslom išli, uvijek ih je lijepo vidjeti. Pri tome je važno ostati podalje, kao naš Livio, kako ih se ne bi uznemiravalo. Ovim simpatičnim stvorenjima u Jadranu nije baš bajno, pa je zato dobro diviti im se izdaleka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43