PRVI TAKAV U SVIJETU

Usred šume udario životinju i odveo je kod veterinara, uslijedilo je fascinantno otkriće: ‘Upoznajte pas-icu!‘

Odbijala je jesti suhu hranu, ali je zato lovila i jela glodavce

Screenshot
Center for Conservation and Rehabilitation of Wild Animals

Vjerojatno u prirodi duži niz godina postoje mješanci lisice i psa, no mi smo ih otkrili tek nedavno. Prva takva životinja, nazvana dogxim, pronađena je u Brazilu, kada ju je udario automobil i završila je kod veterinara. Oni su se našli u čudu, jer nisu mogli utvrditi je li riječ o lisici ili psu. Znanstvenici s lokalnog sveučilišta proveli su opsežne genetske testove i utvrdili da je bila pola-pola - majka joj je bila lisica, a otac domaći pas.

Primijetili su da ima neobičnu mješavinu karakteristika psa i lisice, s velikim šiljastim ušima, gustim krznom i dugom tankom njuškom. Iako je bila vrlo oprezna kad su joj prilazili ljudi (što je uobičajeno kod svih životinja koje nisu navikle na kontakt s ljudskom vrstom, ali i onih koje imaju loše iskustvo s ljudima), bila je topla prema njima i čak se dala maziti.

Odbijala je jesti suhu hranu (što se događa i sa psima koji tek dolaze k ljudima i znaju neko vrijeme odbijati takvu hranu, dok se ne naviknu). No, lovila je i jela glodavce, lajala je kao pas i povremeno se igrala igračkama. No, kretala se kao lisica. Preminula je ove godine iz razloga koji još uvijek nisu poznati. Znanstvenici vjeruju da je mogla imati potomstvo.

Flávia Ferrari, konzervatorica koja je radila sa životinjom tijekom njezina oporavka, rekla je za Telegraph kako je ženka bila zaista nevjerojatna.

- Nije bila poslušna kao pas, ali nije bila ni najmanje agresivna, što bi se moglo očekivati od divlje životinje koja je nađe u njenim okolnostima. Bila je veoma sramežljiva i oprezna, a uglavnom se radije držala dalje od ljudi. Vjerujem da se tijekom vremena koje je provela na liječenju počela osjećati ugodnije uz ljude - rekla je Ferrari, prenosi Daily Mail.

Istraživači su svoje otkriće objavili u časopisu Animals i vjeruju da bi u divljini moglo biti više dogxima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 11:21