PRAVA ISTINA

Ulovljen serval u Gorskom kotaru! A onda je došao veterinar iz Zagreba i sve iznenadio...

Ove mačke se, vidio sam to svojim očima, vežu sa svoje ljude, kaže veterinar Branimir Reindl
 Privatni album

Serval iz Gorskog Kotara je ulovljen. Zatvoren je u jednu šupu u mjestu Zelin Mrzlovodički, nedugo nakon što je napao jednu domaću mačku.

A onda je iz Zagreba stigao veterinar Branimir Reindl, servala prebacio u transporter i odveo ga u Zagreb. Stvari nisu kakve se čine, kaže on. Najprije, radi se o ženki, koja je stara između pet i šest godina. Iz onog što je on vidio, može reći da je navikla na ljude, pse i vožnju automobilom. Nije ni najmanje agresivna.

- Da je ona htjela provaliti iz te šupe, mogla je, bez problema. To je mačka teška oko 14 kilograma. No, nije. Sklupčala se na neku kartonsku kutiju i spavala. U transporter je ušla jer je unutra bilo hrane, ali je nije bilo potrebno omamiti. Da, puhala je na mene i nije bila sretna što je u transporteru, ali nije ni najmanje agresivna - kaže nam Branimir i dodaje kako mačka koju je serval napao nije imala nikakve ozljede, osim dviju malenih rupica od kandže. Kaže, riječ je o maloj maci i da ju je servalka htjela ubiti, lako je to mogla napraviti.

- Mislim da je to bilo iznenađenje za obje. Mačka je spavala na trijemu, servalka je došla i obje su se prestrašile jedna druge. No, ovo je serval koji je imao dom i nije ni najmanje agresivan. Pokušavamo stupiti u kontakt s kolegama iz Slovenije, da vidimo je li možda riječ o servalu koji je prije šest mjeseci nestao iz te zemlje i još nije pronađen. Volio bih da se radi o tome i da se vrati doma. No, ako se to ne dogodi, ide u smještaj - pojašnjava Branimir.

image
Privatni album

Mačka će u tom slučaju biti smještena u ZOO Ruščica nedaleko od Slavonskog Broda. Ona tamo danas putuje, a radi se o privatnom vrtu koji je istovremeno i oporavilište za brojne divlje i egzotične životinje. Bit će joj tamo dobro, smatra veterinar, no svakako će joj, nakon što iz transportera izađe u nastambu, opet probati očitati čip. Prvo očitanje nije bilo uspješno, ali napravljeno je kroz boks, pa se Branimir nada da čitač nije ulovio čip, ali da je on tamo.

- Ako je iz legalnog uzgoja, a u principu su svi u Europi takvi, onda mora imati čip. Možda na njemu nema podatak o vlasniku, ali ima o uzgajivačnici, pa ćemo njih kontaktirati. Postoji još mogućnost da je čip iz neke zemlje koju naši čitači ne mogu očitati, ali to je mala šansa. Uz to, može se raditi i o Savannah, križancu domaće mačke i servala, koji u nekim zemljama EU nije zabranjen. Ali eto, nadajmo se najboljem: da će imati čip i vratiti se vlasniku. Servali se, vidio sam to svojim očima, vežu za svoje ljude. Poput mačaka - pojašnjava Branimir i dodaje kako bi se volio zahvaliti Paolu i Katarini Scrobogni, koji su zatvorili servala, Danijeli Pleše, koja je pozvala pomoć i svima koji su slali fotografije, snimke i javili gdje se mačka kreće. Bez njihove pomoći, kaže on, životinja bi i dalje bila vani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:49