NIJE BEZAZLENO

U Velikoj Britaniji lani je bilo 1673 napada pasa na poštare, a evo kakva je situacija kod nas

Iz Hrvatske pošte kažu kako su njihovi zaposlenici, s obzirom na prirodu posla koju obavljaju, opremljeni za ovakve situacije

Ilustracija

 Romeo Ibrisevic/Cropix

Britanska Kraljevska pošta izvijestila je kako je prošle godine na njihove zaposlenike nasrnulo više od 1600 pasa. Najviše u gradu Sheffieldu. Većina napada dogodila se na ulaznim vratima domova, piše Sky News.

Točan broj napada je 1673, a prosječno se svakog tjedna dogode 32 napada. Nakon Sheffielda, u kojem je bio 51 napad, slijedi Belfast s 50 i Tunbridge Wells s 44.

Većina se incidenata dogodi na ulaznim vratima, čak 39 posto njih. No, 30 posto ih se događa u vrtu, prilazu kući ili dvorištu, a svega osam posto na ulici. Kreativni psi su kroz otvor za pisma napali i ozlijedili 23 posto poštara iz ove crne statistike.

Neki su napadi blagi, drugi ozbiljni. Julie Mundy je tako provela pet dana u bolnici, tri mjeseca nije išla na posao i pati od PTSP-a otkako ju je 2019. na poslu ugrizao pas. Prije toga je radila 19 godina i nikad nije bila u situaciji nalik toj: vlasnik je pokušao zadržati psa da je ne napadne, no nije uspio. Ljubimac je skočio na nju, zbog čega je ona pala i slomila kuk.

- Kad je pas bio na meni, nisam se ni mogla pomaknuti, pa nisam shvatila da sam nešto slomila. Vlasnik je odvukao psa s mene, susjed je priskočio u pomoć, Ruka mi je krvarila na mjestu gdje me pas ugrizao. Sva ta krv prekrila je moje lice, jer sam ruke držala preko očiju. On mi je zamotao ruku i pozvao hitnu pomoć - sjeća se Julie.

Dok Britanci imaju razne mučne priče, čini se kako kod nas situacije uopće nije tako loša.

- Prošle godine imali smo ukupno 15 napada pasa na poštare, dok smo u prvom kvartalu 2022. imali dva napada. Sve ozljede su bile lakše, odnosno nismo zabilježili ni jednu težu ozljedu kao rezultat tih napada. S obzirom na vrstu posla koju obavljaju i učestale susrete sa psima u dvorištima kuća ili na ulici, naši poštari opremljeni su peper sprejem kojeg isključivo koriste kako bi se zaštitili od napada psa - kažu iz Hrvatske pošte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:42