VELIKA PROSLAVA

U nedjelju Klub belgijskih ovčara slavi 30 godina i otvara specijalnu izložbu

Na nju dolazi 46 pasa svih varijeteta pasmine, odnosno, Malinois, Groenendael, Terviueren i Laekenois
 Kl-photo/Kl-photo

Specijalna izložba belgijskih ovčara, treća po redu, održat će se u nedjelju, 20. listopada. Otvaranje je u 8:45 sati na terenu Nogometnog kluba Blato u Zagrebu. Osim izložbe, na tom će se terenu obilježiti i 30 godina djelovanja Hrvatskog kluba belgijskih ovčara (HKBO). Na specijalnu izložbu prijavljeno je ukupno 46 belgijskih ovčara svih varijeteta pasmine (Malinois, Groenendael, Terviueren i Laekenois) koji dolaze iz Italije, Francuske, Mađarske, Češke, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Na izložbu dolazi francuski sudac Brice Roise, koji jr inače specijalist za pasminu belgijskih ovčara. Svakom sudioniku izložbe HKBO će osigurati i uručiti diplomu, a pobjednicima će biti uručeni pehari. Dugogodišnja počasna članica HKBO-a, akademska slikarica i grafičarka Ana Jakić Divković kaligrafski će ispisati diplome koje će biti uručene pobjednicima po varijetetima belgijskih ovčara te će ujedno ispisati i diplomu za pobjednika specijalne izložbe.

HKBO će dodijeliti vrijedne nagrade, odnosno, plakete odlivene u bronci koje su umjetničko djelo dugogodišnjeg počasnog člana, akademskog kipara Stjepana Divkovića, a koje će biti uručene pobjednicima po varijetetima belgijskih ovčara. Posebna plaketa bit će uručena pobjedniku specijalne izložbe.

image
Kl-photo/Kl-photo

- A s obzirom na sve veći značaj ove pasmine u svima aspektima života (HGSS, policija...) ovim putem želimo s natjecanjima u radu i održavanjem specijalnih izložbi, razvijati ovu izuzetno kvalitetnu pasminu u cilju koristi cjelokupnom društvu - istaknuli su iz Kluba.

HKBO je prvi klub belgijskih ovčara u Republici Hrvatskoj koji je primljen u članstvo Hrvatskog kinološkog saveza 12. siječnja 1994. godine i koji je tada započeo s okupljanjem vlasnika belgijskih ovčara i objedinjenjem pasmine belgijskih ovčara u Republici Hrvatskoj.

HKBO je kao prvi i u to vrijeme jedini klub belgijskih ovčara s FCI rodovnicom u Republici Hrvatskoj dao podršku i doprinos za primanje Hrvatskog kinološkog saveza u članstvo FCI-a 1995. godine. U 2007. godini HKBO postaje prvi nacionalni pasminski Klub belgijskih ovčara u Republici Hrvatskoj koji je tada imao preko stotinu članova. Klub je u 2010. godini imao rekordnih stotinu i dvadeset članova, a preko HKBO-a tada je prijavljeno rekordnih jedanaest legala iz kojih je dobiveno sedamdeset i osam štenaca belgijskih ovčara s FCI rodovnicom. Uzgojnu bazu na kraju 2010. godine činilo je dvadeset i šest ženki i trinaest mužjaka belgijskih ovčara s uzgojnom dozvolom.

HKBO je kao jedini klub belgijskih ovčara iz Republike Hrvatske dao punu podršku i doprinos za osnivanje FMBB-a (Svjetskog saveza za belgijske ovčare) čiji je član od 1995. godine do danas. HKBO je od ulaska u članstvo FMBB-a kao jedini klub belgijskih ovčara u Republici Hrvatskoj započeo delegiranje reprezentacija Hrvatske za svjetska prvenstva FMBB-a, a prvi je klub belgijskih ovčara u Republici Hrvatskoj koji je 2008. godine započeo s organiziranjem kvalifikacijskih utakmica za svjetska prvenstva FMBB-a.

image
Kl-photo/Kl-photo

Članovi HKBO-a nastupali su i pobjeđivali na prvenstvima Hrvatske te na međunarodnim CACIT utakmicama po IGP 3 (najveći stupanj školovanja pasa), a nastupali su i za reprezentacije Hrvatske na svjetskim prvenstvima FCI-a i FMBB-a po IGP 3, na kojima su postizali zapažene i vrijedne rezultate koji su još do danas najbolji rezultati po IGP 3 ikad postignuti za Hrvatsku. HKBO i njegovi članovi imaju najbolje rezultate po IGP 3 u Republici Hrvatskoj.

Klub je 2004. godine organizirao 1. specijalnu izložbu za belgijske ovčare što je bilo najveće okupljanje te pasmine u Republici Hrvatskoj pa i šire, a na priredbi se okupilo rekordnih četrdeset belgijskih ovčara. Taj rekord ponovno je nadmašio sam HKBO na priredbi održanoj 2011. godine kada je okupio gotovo pedeset belgijskih ovčara.

HKBO je do sada uspješno organizirao dvije specijalne izložbe, trideset i dvije smotre i revije belgijskih ovčara, četiri kvalifikacijske utakmice za svjetska prvenstva za FMBB i osam ispita u SRK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 21:51