ČUDESNO

U morskim dubinama snimljen fascinantan, rijetko viđen stvor s lovkama dužim od devet metara

Jedan je od najvećih predatora dubina, a hrani se planktonom i malim ribama

Ilustracija

 Jeff Milisen/Alamy/Alamy/Profimedia

Vodama našeg planeta plivaju fascinantna stvorenja, a povremeno znanstvenici snime neko zaista krajnje neobićno biće. Ovoga puta se radi o meduzi koju su iz podmornice snimili turisti u vodama oko Antarktika.

Radi se o zaista velikoj meduzi. Ne zna se koliko je točno dugačka, no promatrači su bili sigurni da su joj lovke duge više od devet metara. U podmornici je zavladala potpuna tišina kad su je vidjeli, jer ih je fascinirala njena veličina.

Riječ je o Stygiomedusi gigantei, koju mi zovemo golema fantomska mliječ. Koliko se rijetko viđa govori činjenica da se viđa svega jednom godišnje - odnosno, u zadnjih 110 godina viđena je točno toliko puta. Znanstvenici vjeruju da ih ima diljem svijeta, osim na području Arktičkog oceana.

Jedan je od najvećih predatora dubina, a hrani se planktonom i malim ribama. Nije joj strano oko hrane se sukobiti s lignjama i kitovima. Ono što je zanimljivo je da uvijek ima pratnju. Riječ je o ribi imena Thalassobathia pelagica kojoj meduza dopušta da živi uz nju i koristi je kao skrovište, a ribica joj zauzvrat uklanja parazite. No, ta je veza zaista posebna: ako se odvoje, riba može otkriti gdje je ‘njena‘ meduza i vratiti joj se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:48