SRETNO, MALENI!

U more puštene ličinke lignje, koje su ribari pronašli i donijeli u akvarij

Ženke oplođena jajašca često ostavljaju na konopima alata, pa ona zbog podizanja propadaju

Akvarij Pula, screenshot

Iz Akvarija Pula objavili su kako su u ponedjeljak u uvali Valsaline u more pustili ličinke lignje (Loligo vulgaris), koje su se uspješno izvalile prošlog tjedna u akvariju. Svi malci koji su pušteni manji su od jednog centimetra, pojasnili su iz akavarija. Na svom Facebook profilu objavili su na kojoj se vidi kako ta stvorenja izgledali, ali i uz snimku puštanja, koju su podlijelili sa svojim pratiteljima.

Lignje postaju spolno zrele pri dužini tijela od 10-16 centimetara, a jajašca najčešće ispuštaju krajem jeseni ili početkom proljeća, no oplodnja se može odvijati i tijekom cijele godine. Ženka položi do 6000 jajašaca u obliku vrpci, a kada potroše sadržaj svojih gonada, više ih nikada ne mogu nadomjestiti te ubrzo ugibaju.

- Oplođena jajašca često ostavljaju na konopima ribarskih alata koja uslijed podizanja propadaju te ih suradnji s ribarima prikupljamo i pružamo utočište sve do izvaljivanja. Uspješno izvaljene ličinke u akvariju, nažalost, vrlo brzo ugibaju pa ih zbog toga vraćamo u more - pojašnjavaju iz akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:38