SAZNAJEMO

Treba li psa cijepiti protiv bjesnoće svake godine ili to više nije potrebno? Evo cijele istine

Na društvenim mrežama pojavilo se puno dezinformacija, pa smo razgovarali s veterinarkom Silvom Rakočević
 Ilustracija, Kamil Macniak/Alamy/Alamy/Profimedia

Na društvenim mrežama jučer je buknula vijest o tome kako se pse više neće trebati svake godine cijepiti protiv bjesnoće. Nije to izmišljeno - riječ je o vijesti koja je nastala na temelju objave u Narodnim novinama, no ona je krivo protumačena. U razgovoru s veterinarkom Silvom Rakočević doznali smo što se točno mijenja ove godine.

- Ova, 2021. je nulta godina. Svi se cijepe normalno, onda kad se moraju cijepiti. No, što će biti idućih godina ovisi o cjepivu kojeg prime. Na tržištu postoje cjepiva koja ostavljaju imunitet godinu ili tri godine, ovisno o kojem je riječ. Odredba u kojoj razgovaramo donesena je na temelju onoga što piše u uputi o cjepivu - pojašnjava Rakočević.

ž

image
Goran Mehkek/Cropix

Cijena cjepiva u nultoj godini iznosi 150 kuna, no iz Vetrinarske komore doznajemo kako se trenutno pregovara oko cijene. Ako bude korekcija, a vjerojatno je da će ih biti, vlasnici pasa će biti informirani o tome na vrijeme. Nagađa se da će za ova koja će vrijediti godinu ostati ista cijena, dok će ono cjepivo koje vrijedi tri godine poskupjeti.

- Ne znam za moje kolege, ali ja ću u ponudi imati više rvrsta cjepiva, pa će vlasnik birati. Važno je napomenuti kako se ova odredba ne odnosi na štence koji će ove godine primiti prvo cjepivo protiv bjesnoće. Bez obzira koje primili, oni će se morati cijepiti iduće godine još jednom, a tek nakon toga će za njih vrijediti jednako pravilo kao i za druge pse - pojašnjava Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:53