ZARAZA

Toksoplazmoza se prije nazivala mačkitisom, no nije da tu bolest prenose samo mačke

Izvor zaraze za čovjeka je termički nedovoljno obrađeno meso ili sirovo meso te suhomesnati proizvodi

Ilustracija

 Tomislav Kristo/Cropix

Toksoplazmoza je parazitska bolest koju uzrokuje Toxoplasma gondii, a u narodu se nazivala mačkitisom. Riječ je o zoonozi, zaraznoj bolesti koja je zajednička ljudima i nekim životinjama. Kod toksoplazmoze se uglavnom govori o tome kako "ćemo se zaraziti od mačke", a pogotovo se ta rečenica ponavlja trudnicama.

- Krivo je mišljenje da toksoplazmozu prenosi isključivo mačka i da je svaki vlasnik koji ima mačku, trudnica ili ne, u opasnosti samo zbog činjenice da ima mačku - kažu iz osječke udruge Devet života, koja spašava mačke i brine o njima.

Izvor zaraze, pojašnjavaju oni, za čovjeka je termički nedovoljno obrađeno meso ili sirovo meso te suhomesnati proizvodi, posebice meso svinja i malih preživača, meso divljači i sirovo kozje mlijeko. Bitno je naglasiti da se toksoplazmozom može zaraziti i prilikom obrade vrta ako neoprane ruke stavimo u usta ili, primjerice, nepravilno opranim povrćem.

- Ako se brinete oko zaraze kada su mačke u pitanju, najsigurniji način je redovno čišćenje posude za pijesak, pridržavanje higijenskih načela držanja životinje te pravilna prehrana istih. Mačke se u tom slučaju ne hrane sirovim mesom, a izmet treba ukloniti odmah nakon nužde i ruke pravilno oprati .

Ako ste trudni i imate mačku – ne morate se bojati, dovoljno je da netko umjesto vas očisti posudu s pijeskom, a vi pripazite na doticaj sa svježim mesom. Veća je šansa da će do zaraze doći tim putem, nego zato što imate mačku - dodaju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 21:22