OPREZ!

Tekućina koju mnogi koriste može biti pogubna za mačke, budite oprezni zbog njih

Tri životinje su izgubile živote nakon što su je polizale, a njihovi vlasnici nisu na vrijeme shvatili o čemu se radi

Ilustracija

 Kohl-photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi vlasnici čije mačke slobodno izlaze iz kuće znaju da vani postoje razne opasnosti - od automobila, otrova, drugih životinja... No, postoji još jedna, o kojoj mnogi ne razmišljaju sve dok, nažalost, ne bude kasno. Dogodila se vlasnicima mačaka iz okruga Wirral u sjeverozapadnoj Engleskoj. Tri su mačke umrle u svega nekoliko dana. Sve su imale iste simptome, a živjele su u susjedstvu. Vlasnici su sumnjali da su se otrovale, što je istina, no ne onako kako bi pomislili.

- Najprije smo mislili da je nešto loše pojela, jer je bila letargična i nije htjela jesti. Očekivali smo da će joj biti bolje kako sati budu prolazili, ali bilo joj je sve gore. Kad smo došli do veterinara, bilo je prekasno - rekao je vlasnik jedne mačke za Wirral Globe.

Veterinar im je rekao kako se njihova ljubimica otrovala - antifrizom. Koliko je ubojit pokazuje činjenica da je dovoljno da ga mačka malo poliže i to dovodi do zatajenja bubrega.

Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) upozorava da svi koji imaju automobil provjeravaju curi li antifriz te da ga pažljivo koriste. Nije on opasan samo za mačke, ali ljudi najviše znaju o njegovom djelovanju na ove kućne ljubimce. Kod nekih mačaka se simptomi vide već pola sata nakon što su polizale tekućinu, a kod drugih može proći i do tri dana.

Simptomi trovanja su letargija, povraćanje, neobičan način kretanja i probleme s disanjem. U slučaju sumnje, ljubimca odmah treba odvesti veterinaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:50