ČUDNI PRIZORI

Svima su slatki, no sad imamo snimke njihovog lova... Jedan je pojeo osam otrovnih zmija!

Kamere koje su pričvršćene na leđima šest kljunastih dupina snimile su sate i sate materijala i audio zapisa tijekom šest mjeseci
 Christophe Simon/Afp

Američka mornarica nedavno je odlučila pričvrstiti kamere na dupine koji su obučeni da pomognu u identifikaciji podmorskih mina i zaštite američkih nuklearnih zaliha, a zatim ih pustila na slobodu u zaljevu San Diego. Poznati po svojoj inteligenciji, nisu razočarali ni ovaj put, piše National Geographic.

Kamere koje su pričvršćene na leđima šest kljunastih dupina iz američke Nacionalne zaklade za morske sisavce, snimile su sate i sate materijala i audio zapisa tijekom šest mjeseci. Iako ovi dupini zapravo i nisu divlje životinje, dopušta im se da love u oceanu. Pretpostavka je bila da i oni koriste slične tehnike lova kao njihovi slobodni rođaci, istaknuo je veterinar Sam Ridgway iz Zaklade.

- Dok su dupini lovili, neprestano su kliktali u intervalima od 20 do 50 milisekundi - napisao je.

Daljom analizom snimki, Ridgway i njegove kolege primijetili su da se prilikom približavanja plijenu klikovi skraćuju i pretvaraju u zujanje, a zatim i cviljenje. U kontaktu s ribom, zujanje i škripanje su bili skoro konstantni sve dok riba nije progutana.

Također su utvrdili da su dupini ulovili više od 200 riba, među kojima su bili i brancini, morski konjici i drugi. Međutim, znanstvenici su shvatili i da uz različite tehnike izbjegavanja i kamuflaže koje koriste neke od riba, dupini uspješno prate svaki njihov pokret dok plivaju naopačke kako bi imali što jasniju ideju o tome gdje se plijen nalazi.

- Izgleda da dupini koriste i vid i zvuk da pronađu plijen - objašnjava Ridgway i dodaje da su na daljinu uvijek koristili eholokaciju, dok su u trenutcima kada su se približavali plijenu koristili i osjet vida. Kamere su također otkrile da umjesto "nabijanja" svoje žrtve, koriste tehniku usisavanja kako bi lakše progutali svoj plijen koji se još uvijek bori. Ova metoda je korištena tako što bi dupini ribu uvlačili sa strane dok su im usta bila širom otvorena, a mišići grla prošireni i jezik uvučen.

Ranije je već zabilježeno da se dupini igraju sa zmijama, uključujući i vrste koje žive u rijekama. Ipak, ove snimke po prvi put potvrđuju da oni i jedu ove gmazove i to vrlo često. Jedan od dupina je pojeo čak osam otrovnih žutih morskih zmija - Hidrophis platurus, a da nije pokazao ni jedan znak da mu je zbog toga loše.

Znanstvenici u svom radu objašnjavaju kako su im snimke omoguće da bolje razumiju tehnike lova kod dupina, ali i njihovu međusobnu komunikaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:12