POBJEDA

Sud naložio državi: do ožujka napravite plan puštanja crvenih vukova iz zatočeništva

Organizacije za zaštitu životinja oduševljene su sudskom presudom te smatraju kako je puštanje vukova u divljinu nužno
 Gloria Good/Alamy/Alamy/Profimedia

Američkoj saveznoj Agenciji za ribu i divlje životinje sudskom je presudom naložena izrada plana za puštanje u divljinu u zatočeništvu uzgojenih jedinki ugrožene vrste crvenog vuka, prenosi Ekovijesnik. Sud je, naime, zaključio kako je ta mjera nužna ako se želi spriječiti izumiranje zadnje svjetske populacije crvenog vuka. Nacrt plana trebao bi se izraditi do 1. ožujka.

Tužbu je krajem prošle godine pokrenuo Southern Environmental Law Center (SELC), tvrtka koja ima dugogodišnje iskustvo u području okolišnog prava u SAD-u. SELC je, na oduševljenje organizacija koje su angažirale, uspio uvjeriti sud da su savezni dužnosnici nadležni za zaštitu divljih životinja kršili zakon o ugroženim vrstama. Među njima je svakako odluka stara šest godina koja je na snagu stavila zabranu puštanja vukova u divljinu.

Podaci pokazuju kako se dugo godina provodi loša politika. Organizacija Wolf Conservation Center ističe kako je trenutno u divljini Sjeverne Karoline tek osam crvenih vukova. Zbog toga i ne čudi činjenica da su organizacije za zaštitu životinja oduševljene sudskom presudom. One smatraju kako je puštanje vukova u divljinu nužno kako bi se utjecalo na jačanje populacije i sprječavanje izumiranja ove vrste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:53