Netko će reći – ma to je čista reklama, ali moramo spomenuti u pozitivnom kontekstu nedavni potez jednog splitskog restorana da više neće posluživati hobotnicu, jednostavno je trajno miču iz ponude. Riječ je o restoranu Corto Maltese kraj splitske ribarnice. Evo kako su i objasnili svoj potez:
– Hobotnice su ključne za ravnotežu Jadranskog mora jer reguliraju brojnost invazivnih morskih vrsta, održavajući naš morski ekosustav zdravim. Stoga smo odlučili biti dio podrške unaprjeđenju jadranskog ekosustava i ukloniti hobotnicu iz ponude našeg restorana, piše Slobodna Dalmacija.
A onda nam je Corto, iskusni moreplovac i filantrop, objasnio i kako su baš te hobice izuzetno inteligentni i neobični stanovnici mora. Sve to obnavlja vjeru u održivu budućnost i otvara novi prostor u kreativnoj freestyle kuhinji našeg Corta – poručili su iz restorana.
Hobotnice pomažu u kontroli invazivnih vrsta poput vatrenjače, poznate i kao riba lav, te plavog raka, stoga je ključna u očuvanju autohtonih vrsta te održavanju zdravlja mora. Hobotnice mogu izraziti različite emocije putem boje i teksture svoje kože, a svaka hobotnica ima jedinstvene uzorke na svojoj koži što im pomaže u identifikaciji jedinki unutar svoje vrste.
Zanimljivo je i da hobotnice imaju tri srca, a njihova krv je plava zbog prisutnosti hemocijanina koji pomaže u transportu kisika. Radi se o jako inteligentnim bićima, sposobne su riješiti složene probleme, koristiti alate, a znaju se i skriti od predatora. Sve to iz restorana navode u objašnjenju svoje odluke.
Moram napisati – bravo za “Corto”! S jedne strane je njihova uloga u ekosustavu, ali posebice je važno sljedeće – riječ je o izuzetno inteligentnim bićima, jesti hobotnicu gotovo je kao da jedete nekog kućnog ljubimca na četiri noge. Ako ne vjerujete i mislite da pretjerujem, pogledajte dokumentarac “Hobotnica i ja” na Netflixu. Ostavite hobotnice da žive, vratit će nam se stostruko. Ne moramo baš sve uništiti...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....