ZAŠTIĆENA VRSTA

Sretan kraj: Maleni ćuk oduzet na ulicama Splita uskoro će preseliti u oporavilište

Ptica normalno jede, pije i ne pokazuje baš nikakve znakove da s njom nešto ne valja

Policija je ćuka oduzela njegovom vlasniku 

 Privatni album

Muškarac koji je u subotu priveden u Splitu u naprtnjači je nosio afričkog ćuka (Otus senegalensis). Ptica mu je oduzeta, a on protiv njega je pokrenut prekršajni postupak slijedom Zakona o zaštiti životinja te je podignuta kaznena prijava zbog zlostavljanja životinje.

Ptica je trenutno u splitskom skloništu za napuštene životinje, a nakon toga će biti preseljen u ovlašteno oporavilište Sokolarski centar u Šibeniku, gdje će biti smješten do odluke suda. Doznajemo kako ćuk normalno jede, pije i ne pokazuje baš nikakve znakove da s njim nešto ne valja.

- Inspekcija zaštite prirode utvrdila je kako ptica ima zatvoreni nožni prsten što može dokazati podrijetlo vrste iz uzgoja, no muškarac nije imao CITES dokument kojim se može povezati broj s prstena s predmetnim dokumentom.

S obzirom na to da je zadnjih par godina česta pojava da osobe šeću sa sovama i fotografiraju prolaznike s njima, te da je već bilo slučajeva da su bili zatečeni bez potrebne dokumentacije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u kontaktu s ukrajinskim CITES tijelom kako bi se provjerila potrebna dokumentacija kojim bi se utvrdila zakonitost posjedovanja ptica ove vrste - kažu iz državnog inspektorata.

Oko sudbine ove ptice (za koju mnogi sumnjaju da su je zimus vidjeli na ulicama Zagreba, kada je muškarac tražio pet eura za fotografiranje s njom, premda to još uvijek nije potvrđeno) najviše se angažirao zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

- Građani su Gradu Splitu prijavili da se ponovo pojavila osoba koja drži ćuka na konopcu i na tome zarađuje, a da je, dok šeta gradom, drži u ruksaku, što svakako nije primjereno za strogo zaštićenu životinju. Kako sam bio u gradu pozvao sam policiju koja je reagirala i brzo došla te zadržala osobu s ćukom.

Kontaktirali smo zatim Državni inspektorat koji je poslao svoje inspektore na teren. Priča ima sretan kraj i ćuk će uskoro biti upućen u Šibenik gdje će imati adekvatan smještaj i skrb - rekao je za Jutarnji list Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:20