REKORDERKA

Snimljen nevjerojatan trenutak: Tarantula izlegla više od 1700 jajašaca, pogledajte jezivi prozor koji se rijetko viđa

Potom je isplela mrežu kojom ih štiti, a na njih će paziti iduća dva mjeseca

Ilustracija

 Razvan Cornel Constantin/Alamy/Alamy/Profimedia

Snimka je fascinantna, premda će kod nekih izazvati jezu. Na njoj vidimo kako ženka tarantule iz sebe istiskuje vrećicu s jajima u kojoj se nalazi više od 1700 njezinih potomaka. Nevjerojatna snimka, kakve se rijetko viđaju, počinje s prizorom buduće majke koja izlučuje jajašca koja se nalaze u toj vrećici.

Nakon toga je počela plesti paučinu, koju je pomno oblikovala da zaštiti svoje malene. Njih će braniti iduća dva mjeseca, a potom će oni izaći iz vrećice. U prirodi to nije nimalo lagan posao - njena jaja su ukusna hrana za stonoge, škorpione i druge insekte. Zbog toga majka mora uvijek biti na oprezu i spremna na borbu. Tu je i još jedna prijetnja: neke muhe liježu jaja na njena, pa se njihovi maleni hrane budućim paucima.

Vlasnica ovog pauka, Marita Lorbiecke, rekla je Daily Mailu kako je njena ljubimica imena Misty na svijet došla prije pet godina.

- Uzgojem ovih životinja bavim se zadnjih 30 godina i vidjela sam mnogo puta kako ženke pauka na svijet donose jajašca. No, ovako nešto nisam imala prilike vidjeti - rekla je.

Tarantule su popularni kućni ljubimci. Prednost im je što ne zauzimaju puno mjesta, no nisu baš idealni za obitelji s djecom, jer se često ne vole držati na rukama. Žive od osam do deset godina i kako se bliže kraju života, tako se smanjuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:54