Muthu Raja

Slon zbog kojeg je došlo do diplomatskog spora se konačno vratio kući

Smješten je u posebno dizajniran čelični kavez i onda ukrcan na komercijalni let

Muthu Raja oporavljao se u ZOO vrtu

 Ruwan Walpola/Zuma Press/Profimedia

Tajlandski slon kojeg je toj zemlji Šri Lanka poklonila 2001. godine vratio se u rodno mjesto nakon diplomatskog spora oko njegovog navodnog zlostavljanja. 29-godišnji Muthu Raja vratio se u nedjelju na Tajland komercijalnim letom koji je košta 540 tisuća dolara. Slon težak oko četiri tone je stigao kući u posebno napravljenom čeličnom kavezu, a u pratnji su mu bila četiri tajlandska čuvara i jedan zaposlenik ZOO vrta iz Šri Lanke.Tamo je, naime, slon bio zadnjih nekoliko mjeseci. On je još u studenom prošle godine oduzet hramu i prebačen u Zoološki, a plan je bio da se nakon oporavka vrati u domovinu, pie BBC.

Do nemile situacije je došlo nakon što su u Bangkok dospjele glasine da je životinja zlostavljanja u budističkom hramu u kojem je živjela. Zato su zatražili su da im se slon odmah nazad, što se i dogodilo, a premijer Šri Lanke se službeno ispričao tajlandskom kralju zbog svega što je nesretna životinja pretrpjela. Premda obje zemlje slonove smatraju svetim životinjama, ne zna se što se točno dogodilo i zašto je Muthu Raja imao ozljede na prednjoj lijevoj nozi te zašto je bio pun apscesa.

Organizacije koje se bore za prava životinja o ovome su obavijestile medije i tvrde kako je nesretni slon bio natjeran da vuče drva koja su se sjekla za hram. Ozljede koje je zadobio nitko nije liječio, pa su se one pogoršale.

image

Slon se doma vratio u posebnom kavezu

Pongmanat Tasiri/Zuma Press/Profimedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:07