JU ZELENI PRSTEN

Saznajte nešto više o žutouhim kornjačama, koje ugrožavaju domaće vrste

Pojasnili su nešto više o njima, jer su one s crvenom bojom na glavi prilično poznate i, bez njihove krivnje, ozloglašene

Žutouha kornjača

 JU Zeleni prsten

Iz Javne ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije objavili su tekst o kornjačama trachemy scripta, koje nazivaju američkim pridošlicama. Ova vrsta ima dvije varijacije u izgledu - ili su crvenouhe ili žutouhe. Međusobno se razlikuju po mrljama na bočnim dijelovima glave u području ušiju. Mogu se međusobno razmnožavati, a potomstvo im je plodno.

Pojasnili su nešto više o žutouhim kornjačama, jer su one s crvenom bojom na glavi prilično poznate i, bez njihove krivnje, ozloglašene. Žutouhe se, kažu, lako prepoznaju i to po debeloj žutoj mrlji u obliku slova „S“ koju kornjače imaju iza oba oka. Donja strana oklopa im je potpuno žuta s tek nekoliko crnih mrlja na prednjem dijelu, a koža prošarana crnim, žutim i zelenim prugama.

- Stigle su nam iz Sjeverne Amerike i brzo se prilagodile, te su počele nametati svoju prisutnost na najboljim hranilištima i sunčalištima te tako ugrožavati zavičajnu barsku kornjaču. Dok su mlade, hrane se isključivo mesom, a kao odrasle postaju svejedi pa ugrožavaju i drugu zavičajnu floru i faunu - objavili su na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 09:42