DOBRI PRIJEDLOZI

Savjeti za ljubitelje ptica: Evo na što treba obratiti pozornost kod kupovine prvog dalekozora

Riječ je o obveznoj opremi za ovu vrstu hobija, pa je važno pripaziti na sitnice
Promatranje ptica udruge BIOM
 Damir Krajac/Cropix

Udruga BIOM objavila je maleni vodič za sve one koji vole promatrati ptice i spremaju se kupiti dalekozor. On je obvezna oprema za promatranje i zbog toga su objavili maleni priručnik o tome na što sve, prilikom kupovine, treba obratiti pozornost.

Brojevi na dalekozoru

Prvi broj označava povećanje. Početnicima se preporučuje uzeti dalekozor manjeg povećanja, primjerice, osam puta jer kod većih povećanja je teže stabilizirati sliku, pogotovo tražeći ptice u šumi. Drugi broj koji dolazi uz dalekozor označava promjer prednjih leća dalekozora. Što je on veći, vidjet ćete širu sliku. Kod odabira povećanja i širine najprije je dobro odabrati povećanje te unutar tog ranga odabrati što šire vidno polje. Za promatranje ptica najčešće korišten raspon je 8×42.

Kompaktniji, manji, ne pretežak

Iako je stvar osobnog odabira, početnicima se preporučuje uzeti kompaktnije dalekozore, manjih dimenzija i ne preteške. U obzir treba uzeti način i učestalost korištenja, hoćete li ga uvijek nositi sa sobom ili ga koristiti samo povremeno. Dalekozor je dobro uzeti u ruke prije kupovine. Ono što se može previdjeti je kotačić za fokus, odnosno vrti li se lako i je li dovoljno blizu prstiju da možete brzo izoštravati sliku. Pritom, uzmite u obzir i nošenje rukavica zimi. Obratite pažnju i na okulare, odgovaraju li vašoj fizionomiji.

Cijena i gdje kupiti?

Cijena, naravno, raste s kvalitetom no prvi dalekozor ne bi trebao biti preskup, osobito dok se dobro ne upoznate s dalekozorima i ne shvatite što točno želite od njega. Iako u Hrvatskoj ima više fizičkih trgovina s dalekozorima, dobro je o njima se informirati unaprijed.

Video za kraj

Dobre savjete za kupnju dalekozora sadrži stranicawww.BestBinocularsReviews.com, dok kao uvod u dalekozore preporučamo pogledati predavanje Kako i gdje promatrati ptice”. Dio o dalekozorima počinje na vremenu 20:15, ali i cijelo predavanje sadrži neke zgodne informacije o promatranju ptica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:46