PRIJEDLOZI

Šaljivi vodič za vlasnike pasa: Evo ideja kako riješiti situaciju s odlaganjem psećeg izmeta

Imamo tri rješenja, a svatko može odabrati ono koje najbolje paše njegovim životnim navikama
 Darko Tomas/Cropix

Mnogi vlasnici pasa su se s uvođenjem novog sistema odlaganja otpada našli na sto muka. U Zagrebu je, prema dostupnim podacima, 425 ‘drek kanti‘ namijenjenih za bacanje izmeta. Riječ je o nedovoljnom broju, slažu se vlasnici, jer u gradu ima oko 70 tisuća pasa. Što učiniti s vrećicom punom izmeta ako takve kante nema u blizini? Po novim pravilima, ne smijete je baciti u običan kontejner. U biootpad, čak i ako je razgradiva, ne smije ići. Nositi je doma, bacati u plavu vrećicu? Svaki vlasnik može posvjedočiti o tome koliko jedna vrećica puna izmeta, čak i zatvorena, zaudara. Neopisivo.

Ostavljanje izmeta nije opcija. Najprije zato što kazna za takvo ponašanje iznosi između 600 i dvije tisuće kuna. Uz to, zaista nije civilizirano ostavljati naokolo informacije o tome čime nam se ljubimac hrani i kakvog je zdravlja.

No, mi imamo rješenje. Točnije, tri.

NAĐITE KANTU

Od tih 425, jedna mora biti nedaleko od vas. Teorijski. Pronađite tu kantu i onda, svaki puta kad izlazite sa psom vani, a očekujete da bi moglo biti kakve crijevne akcije, prošećite prema toj kanti. Neka vam to postane uobičajena ruta kretanja. Pas se možda s vremenom navikne da svoje obavi bliže kanti, kako biste morali manje nositi.

Ovo rješenje nije za vas ako vam je kanta udaljena pet kilometara. No, iz Grada kažu kako u tom slučaju trebate podnijeti zahtjev da se jedna postavi na zelenu površinu u vašoj blizini, pa će to i učiniti.

SAKUPLJAJTE IZMET DOMA

Ova je ideja izrazito nehigijenska i znači smrt za vaš osjet mirisa, ali ako vam je kanta zaista daleko, nemate izbora. Osim toga, sjetite se da vam to vjerojatno nije prvi put. Ako ste ikad nosili izmet na analizu za giardiju, imali ste na balkonu trodnevnu ‘drek kolekciju‘. Znači, možete to opet imati. Sakupljajte par dana, držite na balkonu kojeg ne koristite. Zbog smrada ga ionako nećete moći koristiti. Onda navucite masku na lice, izjurite na balkon, pokupite vrećice s drekom u plavu vreću i trka do kontejnera.

Ovo rješenje nije primjenjivo ljeti, jer će visoka temperatura učiniti da kolekcija na vašem balkonu zaudara na smrt. No, možda do ljeta dođe neka vrsta ‘plavog škarnicla‘, odnosno, jako malene plave vrećice, koja je namijenjena vlasnicima pasa i mačaka.

LOPATICA

Znamo da zvuči čudno, ali ovo je izvrsno rješenje. Kupite malenu lopaticu za vrtlarenje, stavite je u vrećicu i nosite sa sobom. Kad pas obavi svoje, iskopate rupu, ubacite izmet unutra i zakopate rupu. Ako ste kreativni, možete sa sobom nositi i kakve sjemenke, pa možete po gradu saditi razne vrste cvijeća.

Ovo rješenje je idealno, samo pripazite da kupite plastičnu lopaticu. Metalna je teška i, ruku na srce, gotovo pa je hladno oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 13:15