AUSTRALIJA

Ronilac preživio napad krokodila: ‘Uspio sam mu otvoriti čeljust dovoljno da izvučem glavu‘

Nakon što se oslobodio iz krokodilskih ralja, životinja ga je ponovno napala no uspio ju je odgurnuti rukom

Ilustracija

 Photostock-israel/Sciencephoto/Profimedia/Photostock-israel/sciencephoto/profimedia

Dok je ronio u moru na sjeveru Queenslanda, Australca je za glavu uhvatio krokodil. Neobičan i neočekivan napad, muškarac je izbjegao tako što je gmazu otvorio usta, prenosi CNN.

Marcus McGowan, strastveni surfer i ronilac, ronio je sa suprugom i grupom prijatelja u blizini otoka na sjevernom vrhu zemlje kad je shvatio da ga je nešto uhvatilo zubima oko glave.

- Pomislio sam da me je uhvatio morski pas, zatim sam podigao ruku i shvatio da se ipak radi o krokodilu. Uspio sam otvoriti njegovu čeljust dovoljno da izvučem glavu, ispričao je napadnuti ronilac.

Nakon što se oslobodio iz krokodilskih ralja, životinja ga je ponovno napala no uspio ju je odgurnuti rukom. Brod koji ih je dovezao do mjesta za ronjenje u blizini otoka Charles Hardy, četrdesetak kilometara od obale, čuo je zapomaganje i vratio se po njih.

Napadnuti ronilac hitno je prebačen na otok Haggerston koji je udaljen 45 minuta od mjesta napada, a zatim je helikotrom pebačen u regionalnu bolnicu. Zadobio je posjekotine i ubodne rane na glavi i šakama.

- Jednostavno sam bio na krivom mjestu u krivo vrijeme. Sretan sam što sam ja bio napadnut, a ne netko od djece ili žena u grupi, rekao je McGowan u izjavi.

McGowan je rekao da se napad dogodio toliko brzo da nije stigao ni pogledati krokodila, ali pretpostavlja da se radi o mladom krokodilu dugom dva do tri metra. Morski krokodili mogu narasti do šest metara i težiti do 1000 kilograma, naveli su iz australskog zološkog vrta.

Lokalno poznati kao "slani" krokodili, češće se nalaze u toplijim sjevernim regijama zemlje. Prema procjenama vlade, u Australiji ima oko 100 tisuća slatkovodnih krokodila. Od početka ove godine, krokodili su u Cook Shireu na Cape Yorku viđeni devet puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 10:55