NEOBIČAN TREND

Roda na Bundeku, lastavica u Rudešu... Zbog čega su ptice selice još uvijek u našoj zemlji?

Objašnjenje smo potražili u ZOO Zagreb, gdje su nam stručnjaci pojasnilo što se točno događa

Roda na Bundeku

 ZOO Zagreb

Ponedjeljak je, barem ako se pita hvatače zagrebačkog Dumovca, dan za ptice. Ne svaki, naravno, ali ovaj ponedjeljak je ispao baš takav. Najprije im je dojavljeno da kraj ulaza u garažu na Bundeku stoji pokisla roda i gleda u prazno. Potom stiže dojava o lastavici u Rudešu. Roda ima ozljedu na krilu, a lastavica je malo ošamućena, tako da će s njima sve biti dobro i uskoro će biti puštene u prirodu.

No, što ptice koje bi u ovo doba godine već trebale biti u toplijim krajevima rade u Zagrebu? Dio odgovora vjerojatno leži u činjenici da su se ovog proljeća ptice u gradu i okolici izlijegale nešto kasnije nego inače, pa nisu sve selice bile spremne krenuti u vrijeme kada bi trebale.

- Nekada se znalo da rode naše krajeve napuštaju za Bartolovo, odnosno, oko 24. kolovoza. Ove su godine neke rode prema toplijim krajevima krenule nešto ranije, a neke tek krajem kolovoza i početkom rujna. Budući da su proljetos rode kasno stigle u našu zemlju, kasno su i imale mladunce. Odrasle su jedinke na jug krenule s mladuncima spremnima za put dok su preslabi mladunci ostali u Hrvatskoj. Ako ti mladunci idućih mjeseci neće moći samostalno pronalaziti hranu, građani će ih pronalaziti i zvati nas da im pomognemo - rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Da su mnoge lastavice ostale u Zagrebu potvrdila nam je i Ingeborg Bata, veterinarka u ZOO Zagreb. Kaže kako su je prošlih dana mnogi pitali zašto su te ptice još uvijek u našim krajevima.

- Do kiša i zahlađenja prije nekoliko dana, trajalo je razdoblje toplog vremena i bilo je dosta kukaca – hrane za lastavice. Ponestajanje hrane u prirodi jedan je od poticaja lastavicama da krenu prema toplijim krajevima. Promjene klimatskih uvjeta utječu i na ponašanje životinja. Kako je u našim krajevima sve toplije zahvaljujući čemu selice cijele godine imaju pristup hrani, neke prestaju odlaziti na seobene putove. Te su migracije za ptice iscrpljujuće i neizvjesne. Na putu do odredišta selice se suočavaju s nizom opasnosti – od električnih vodova do krivolova - ističe Bata.

image

Roda na Bundeku

ZOO Zagreb
image

Lastavica u Rudešu

ZOO Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 17:01