AZIL DUBROVNIK

‘Raste broj pasa zaraženih parvovirusom u Konavlima, vlasnici, oprez!‘

Virus je izuzetno zarazan i opasan, a u slučaju neliječenja smrtnost štenaca je oko 80 posto

Ilustracija

 Mik39/alamy/alamy/profimedia

Iz dubrovačkog azila objavili su kako zadnjih nekoliko tjedana raste broj vlasničkih pasa zaraženih parvovirusom i uglavnom dolaze iz općine Konavle. Ono što je kod parva problematično jest činjenica da oboljeli i zdravi pas ne moraju biti u kontaktu da bi došlo do prijenosa bolesti - dovoljno je da budu na istom mjestu. Virus se, naime, izlučuje izmetom, mokraćom i slinom, a čak i klinički zdravi psi mogu biti kliconoše i izlučivati parvovirus.

- Ako vaši psi nisu cijepljeni na zarazne bolesti savjetujemo da ih cijepite što prije, a naročito ako imate necijepljeno štene! Napominjemo da je virus izuzetno zarazan i opasan, a u slučaju neliječenja smrtnost štenaca je oko 80 posto. Ako pas i preživi virus, moguće je da ostanu doživotne posljedice u obliku narušenog imuniteta. Iako nije zakonom obavezno cjepivo kao cjepivo na bjesnoću savjetujemo da svakako cijepite svoje ljubimce na zarazne bolesti - poručili su.

Ako se pas udomljava (ili kupuje), oni prije toga moraju biti cijepljeni protiv ove bolesti. Štenci prije prvog cijepljenja moraju biti očišćeni od unutarnjih parazita, a prvo cijepljenje protiv zaraznih bolesti se preporučuje između 7 i 8 tjedana starosti. Drugo cjepivo ide nakon tri tjedna do mjesec dana i isto tako i treće. Standardno cjepivo protiv zaraznih bolesti vašeg ljubimca štiti od parvoviroze, leptospiroze (zoonoza koju prenose glodavci), štenećaka, parainfluence i adenovirusa. Psi se docjepljuju nakon godine dana od zadnjeg cjepiva.

- Parvovirus kod štenaca je nešto najužasnije što možete zamisliti! Štenci budu toliko malaksali da ne mogu ni ustati, dolazi do povraćanja i proljeva (najčešće krvavog), a smrad tih izlučevina tko je jednom osjetio zbog karakterističnog mirisa nikad neće zaboraviti - dodali su iz azila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 16:54