SMOTRA

Proglašen najteži boškarin u Hrvatskoj: Zove se Sarožin i teži je od 1375 kilogram

 Mihael Stojanović I Tamara Senzen

Općina Kanfanar i ove godine nastavlja tradiciju poticanja uzgoja i očuvanja istarskog vola, kastrata istarskog goveda, kao zaštićene i ugrožene pasmine životinja. Uzgoj ove autohtone pasmine goveda od iznimne je važnosti za očuvanje kulturne baštine i biodiverziteta Istre.

- Kako bi se potaknuo uzgoj i očuvanje ove pasmine, već 34 godine organiziramo smotru istarskih volova u sklopu naše najveće pučke fešte Jakovlje i na taj način radimo na podizanju svijesti o vrijednosti boškarina. Očuvanje boškarina, kao jednog od najvećih simbola Istre, od velike je važnosti za očuvanje kulturnog identiteta Istre uopće, kao i naše tradicije i baštine - naglasio je Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar.

Boškarin je poznat po svojoj izdržljivosti, prilagodljivosti i značajnoj ulozi u poljoprivredi i kulturnom naslijeđu regije. Ovo plemenito govedo karakterizira siva ili svjetlosiva boja, s rogovima karakterističnog oblika koji se šire prema van i prema gore. Danas, ovi nježni divovi jedan su od važnih simbola Istre.

image
Mihael Stojanović I Tamara Senzen

Tradicionalnu smotru istarskih volova otvorio je istarski župan Boris Miletić.

- Dolazeći ovamo, jedan čovik mi govori: ne daj Bog samo da se to zatare. Ja kažem, tradiciju trebamo čuvati, a ovo je sigurno jedan od simbola naše Istre i onaj koji ne drži do svoje prošlosti i svoje tradicije, pitanje je kakva će mu biti budućnos - rekao je župan Miletić.

Na 34. Smotri tradicionalno se birao najljepši, najteži i najposlušniji vol. Smotra je započela defileom 20 volova iz čitave Istre i jednog s otoka Krka. Stručni žiri potom je ocjenjivao ljepotu životinja po izgledu rogova, tijelu životinje, stabilnosti hoda, dužini repa, ravnini leđa, boji dlake i ostalim kriterijima kako bi dobili ovogodišnje pobjednike.

Prošlogodišnji pobjednik – boškarin Sarožin vlasnika Maria Udovičića iz mjesta Gospodi i ove je godine odnio uvjerljivu pobjedu u kategoriji težine s impozantnih 1375 kilograma. Premda je u odnosu na prošlu godinu malo smršavio, i dalje ga nitko od konkurencije nije uspio dostići.

Najljepšim boškarinom proglašen je šestogodišnji Čedan vlasnika Emila Rojnića iz Orihija. Najposlušniji je pak bio boškarin Bakin vlasnice Marinele Jugovac iz Bužleti.

- Posjetitelji mogu uživati u spektakularnim prikazima volova, upoznati njihove marljive uzgajivače te saznati o važnosti ove pasmine. Obzirom da je cijela manifestacija bazirana na promociji istarske tradicije i starih običaja, njome uvelike doprinosimo i razvoju ruralnog turizma u našoj sredini. - istaknula je Ivana Maružin Mrzlić, direktorica Turističke zajednice Općine Kanfanar.

image
Mihael Stojanović I Tamara Senzen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 19:38