ZAIGRANI

Prizori koji ostavljaju bez daha: Naši fotoreporteri pod morem su snimili igru s morskim lavovima

Grickajući pruženu ruku ili povlačeći za peraju, mladi tuljani nalik su na psiće
 YouTube screenshot

Mnogi sanjaju da rone s morskim lavovima, posebno onima koji su dovoljno navikli na ljude da ih smatraju prijateljski nastrojenim bićima. Susret pod vodom onda je jednako radostan za jednu i drugu vrstu, što nam i treba biti cilj kad se susrećemo s divljim životinjama.

Naši fotoreporteri Ivana Nobilo i Damir Zurub u podmorju meksičke savezne države Baja California. Na snimci vidimo kako im je prije zarona bilo zabavno, no ono što su vidjeli kad su zaronili ostavlja bez daha. Malena stvorenja su bez imalo straha plivala pokraj njih, promatrajući ih. Neki su se dali maziti, drugi su bili zaigrani.

- Vragolasti, luckasti i zaigrani morski lavovi pokraj grebena Los Islotes okružili su me strelovitom brzinom. Dok me jedan grickao za kosu, drugi su vukli sve što je bilo zanimljivo na mojoj ronilačkoj opremi. Zaista nije potrebno smišljati kako privući njihovu pozornost, toliko su radoznali da samo dolaze kako bi pozdravili ronioce.

Grickajući pruženu ruku ili povlačeći za peraju, mladi tuljani nalik su na psiće. Majke ih lijeno promatraju s površine, a jedino upozorenje roniocima da se ipak povremeno udalje stiže od glave obitelji, mužjaka morskog lava koji sa svojih tristotinjak kilograma i ljutim glasanjem zaista izaziva poštovanje - rekla je Ivana o tom iskustvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:04