SVJETSKI DAN

Prijatelji životinja poručili: ‘Meso može biti bez životinja, a jednako je ukusno‘

U proteklih 50 godina konzumacija mesa u svijetu se učetverostručila, a posljedice toga su drastične, poručili su

Ilustracija

 Wayne Hutchinson/Alamy/Alamy/Profimedia

Dan biljnoga mesa obilježava se svake godine 10. listopada s ciljem motivacije i inspiracije pojedinaca da biraju biljnu hranu i kada je riječ o mesnim jelima. Dan biljnoga mesa prilika je i da se naglasi činjenica da je biljno meso, koje je dostupno svima, bolje za ljudsko zdravlje, životinje i planet.

Kako navode Prijatelji životinja, biljno meso nudi bogatstvo okusa i nutritivnih vrijednosti, a istovremeno zahtijeva znatno manje resursa te stvara mnogo manje negativnih vanjskih učinaka, kao što su emisije stakleničkih plinova i zagađenje okoliša. Ujedno, za nastanak biljnoga mesa nije potrebno ubijati životinje te je bolji izbor i za ljudsko zdravlje.

Povodom Dana biljnoga mesa potiču sve da prolistaju njihov besplatni vodič „(R)evolucija mesa”. Vodič je izvor informacija za sve one koji se žele upoznati s raznim vrstama biljnoga mesa te saznati više o dostupnim biljnim proteinima te jednako spasonosnom kultiviranom mesu koje se uskoro očekuje na tržištu. Donosi uputstva za kupnju, kuharske savjete i odlične recepte prigodne za obilježavanje Dana biljnoga mesa.

U proteklih 50 godina konzumacija mesa u svijetu se učetverostručila, a posljedice toga su drastične, poručili su. Uzgoj životinja iziskuje goleme količine zemlje za uzgoj stočne hrane. Čak 80 posto šuma na svijetu nemilosrdno se krči uništavajući sav život u njima. To je uzrok i ogromnom trošenju prirodnih resursa i potrošnje pitke vode jer se čak 70 posto uloženog baca. Uzgoj životinja utječe i na klimatske promjene, i to više od svog svjetskog prometa, istaknuli su i dodali da se radi o više od 90 milijardi uzgojenih životinja samo na farmama.

- Kultivirano i biljno meso uzrokuje 96 posto manje emisija stakleničkih plinova i zahtijeva 96 posto manje resursa za proizvodnju iste količine mesa. Ulaganje u daljnji razvoj biljnog i kultiviranog mesa temeljenog na inovativnoj tehnologiji može istodobno okončati klaonice i spasiti nas od ekološke krize. Veliku ulogu u toj revoluciji može odigrati i svatko od nas birajući biljnu hranu i biljno meso - naveli su Prijatelji životinja.

Razna istraživanja, ističu, pokazala su da je, kada se koristi umjesto prerađenog životinjskog mesa, biljno meso svakako zdravija opcija. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), objavila je još 2015. godine da su prerađevine crvenoga mesa, kao što su hrenovke, salame i šunka, a i crveno meso, kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, osobito rak debeloga crijeva. Biljno meso zbog svojega je sastava u mnogočemu zdravije od životinjskog mesa – sadrži kvalitetne bjelančevine, puno je minerala i vitamina, a ne sadrži zasićene masne kiseline, kolesterol i nitrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 21:55