‘UDOMLJAVANJE JE FORA‘

Prijatelji životinja: ‘Kastracija je najbolji način kontrole razmnožavanja‘

Iako Zakon o zaštiti životinja obavezuje sve skrbnike na kontrolu razmnožavanja kućnih ljubimaca, dio njih na tu se obavezu oglušuje

Ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/Cropix

Nova akcija Udomljavanje je fora, posvećena smanjenju nekontroliranog razmnožavanja kućnih ljubimaca, održat će se u subotu 19. listopada od 10 do 14 sati na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Na edukativnom događaju u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba surađuje i udruga Prijatelji životinja, koja će posjetiteljima davati korisne informacije o važnosti kastracije pasa i mačaka kako bi se spriječilo da neodgovorni skrbnici napuštaju njihovo neželjeno potomstvo.

- Od ove godine napuštanje životinja postalo je kazneno djelo, pa onaj tko izbjegava svoju zakonsku obavezu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka i napusti kućnog ljubimca može završiti u zatvoru do godinu dana. Umjesto da ih napuštaju, skrbnici im mogu pomoći kastracijom, kao najvažnijim alatom kontrole razmnožavanja, i odgovornim udomljavanjem - ističu Prijatelji životinja.

Naime, iako Zakon o zaštiti životinja obavezuje sve skrbnike na kontrolu razmnožavanja kućnih ljubimaca, dio njih na tu se obavezu oglušuje. U sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420 tisuća mačića, a kuja i njezino potomstvo 67 tisuća štenaca. Zato se kastracija smatra najučinkovitijim načinom kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te odgovornim činom.

- Važno je i da jedinice lokalne samouprave, sukladno zakonskim odredbama, provode kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, (su)financiraju kastracije skrbničkih pasa i mačaka i educiraju javnost o odgovornoj skrbi za životinje - pojašnjavaju iz udruge Prijatelji životinja.

Akcijom Udomljavanje je fora žele potaknuti građane na kastraciju životinja o kojima skrbe. Osim kontrole razmnožavanja, kastracija ima i mnoge druge prednosti za životinje: sprječavanje nastanka piometre te tumora jajnika i maternice, značajno reduciranje pojave tumora mliječnih žlijezda, smanjenje prijenosa virusnih zaraznih bolesti, dulji životni vijek… Osim toga, životinje ne bježe od kuće, a nema ni međusobnih borbi, ugriznih rana, apscesa i obilježavanja teritorija.

Zbog neodgovornih građana, koji ne kastriraju svoje životinje i odbacuju neželjena legla, u Skloništu u Dumovcu nalaze se mnogi psi i mačke koji traže trajni dom. Prvih deset građana koji će udomiti psa ili mačku iz Skloništa na dan akcije Udomljavanje je fora ili u danima nakon nje dobit će darove dobrodošlice ljubimcu u novi dom.

Povodom subotnje akcije, Prijatelji životinja pozivaju građane da ne kupuju životinje već da, ako imaju uvjete, promišljenim udomljavanjem usreće sebe i neku životinju, da odgovorno skrbe o mačkama i psima tako da ih kastriraju te im osiguraju kvalitetne uvjete i veterinarsku skrb tijekom cijelog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 12:03