SILVIJA KOLAR FODOR

Poznata vrtlarica razbija mit o mravima i lisnim ušima: ‘Ne, oni ih ne jedu..‘

Objavila je i koje biljke mravi mrze, a koje su im drage, što pomaže ako ova malena stvorenja ne želimo u blizini

Ilustracija

 Ilya Naymushin/sputnik/profimedia

Poznata domaća vrtlarica Silvija Kolar - Fodor objavila je zanimljivost vezano za mrave. Pojasnila je kako oni ne jedu uši, što ljudi ponekad misle, nego ih uzgajaju. Mravi i lisne uši su zajednica obostrane koristi i to znanje možemo na vrtu pametno iskoristiti umjesto borbe protiv mrava i ušiju, pojasnila je.

- Mravi ne jedu uši, nego uzgajaju uši radi medene rose koje one luče dok se napiju biljnih sokova. U svakom biosustavu na ovom planetu žive i mravi, prihvatite ih kao sastavni dio vrta, inače ćete samo ulaziti u nepotrebni rat.

Postoje puno pametnije strategije kako imati i ovce i novce - u ovoj situaciji, zadržati korisne uloge mrava na vrtu - ali ne imati značajne štete od njihovog uzgoja ušiju - a to su biljke mamci za uši i tako kad vrtlarimo u skladu s prirodom, surađujemo s njom, i ne borimo se, i ne trošimo niti vrijeme niti resurse - sve se to da pametno posložiti - objavila je na svojem Facebooku i dodala kako u borbi pomaže lavanda, paprat, mažuran i majčina dušica. S druge strane, obožavaju bijeli stolisnik, pa je najbolje ne imati ga u vrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:55