#RestoreNature

Povratak Uredbe o obnovi prirode uz nepokolebljivu podršku javnosti

U jedinstvenom potezu, 11 ministara okoliša poslalo je snažno pismo svojim kolegama pozivajući ih da podrže zakon

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U ponedjeljak, 17. lipnja, predviđena je rasprava i moguće glasanje o Uredbi o obnovi prirode (eng. Nature Restoration Law) na predstojećem sastanku Vijeća za okoliš, prema odluci belgijskog predsjedništva Vijeća EU-a. Nevladine organizacije u koaliciji #RestoreNature pozivaju države članice koje se protive da konačno prihvate dugo očekivani zakonski propis.

Budući da su stavovi nekoliko zemalja i dalje nejasni, neizvjesno je hoće li Uredba o obnovi prirode imati potrebnu kvalificiranu većinu da bude usvojena 17. lipnja. Uredba visi o koncu od ožujka kada je Mađarska povukla svoje prijašnje odobrenje i time je izgubljena kvalificirana većina. Međutim, posljednjih je mjeseci bilo više inicijativa za prikupljanje potpore za odgođeni zakon, ponajviše u Austriji, Poljskoj i Belgiji.

Zakon o obnovi degradiranih europskih staništa doživio je do sada neobičan put. Nakon napetog glasovanja u Europskom parlamentu u srpnju prošle godine, sporazum o tom zakonskom rješenju postignut je u trijalogu relativno brzo između Vijeća, Parlamenta i Komisije u studenom prošle godine, a odobren od strane Europskog parlamenta u veljači ove godine.

Posljednja prepreka bila je dobivanje formalnog odobrenja država članica EU-a, koje se očekivalo u ožujku, ali je Mađarska u posljednjem trenutku povukla svoje odobrenje. Unatoč brojnim apelima i peticijama da se usvoji, Švedska, Poljska, Finska, Nizozemska, Belgija, Austrija i Italija nisu dale potporu. To je od tada ostavilo zakon na mrtvoj točki.

Ministri zaštite okoliša, tvrtke, gradovi i znanstvenici pozivaju na usvajanje zakona Zakon o obnovi prirode već je uživao veliku podršku građana, znanstvenika, tvrtki, aktivista i mnogih drugih. U svjetlu neočekivanog kašnjenja, više dionika ponovno je potvrdilo svoju potporu, s tvrtkama koje su poslale posebno pismo belgijskom predsjedništvu, znanstvenicima, kao i europskim gradovima i regijama, pozivajući države članice da usvoje zakon.

U jedinstvenom potezu, 11 ministara okoliša poslalo je snažno pismo svojim kolegama pozivajući ih da podrže zakon na predstojećem sastanku Vijeća za okoliš.

Rezultati nedavne ankete otkrili su da 75 posto nizozemskih, finskih, mađarskih, talijanskih, poljskih i švedskih građana podržava zakon, dok im njihove vlade i dalje uskraćuju dobrobiti obnove prirode. Najveću potporu ima Italija s 85 posto građana, zatim Mađarska s 83 posto i Poljska s 72 posto. Samo 6 posto ispitanih ne slaže se s usvajanjem zakona.

Nekoliko mjeseci ranije, slična su istraživanja provedena u Austriji i Belgiji, dvjema zemljama koje su bile suzdržane pri prethodnom glasovanju. U Austriji 77 posto stanovništva želi da se priroda dosljedno štiti i obnavlja. U Belgiji više od 84 posto ljudi vjeruje da bi njihove vlade trebale učiniti više kako bi obnovilo najmanje 30 posto prirode u lošem stanju na kopnu i moru do 2030. godine.

- Građani su se izjasnili i žele vidjeti prirodu obnovljenu i uspješnu u svojim zemljama. Ali nekoliko je vlada i dalje kratkovidno, očito ignoriraju svoje birače i blokiraju najvažniji zakonski propis posvećen prirodi u EU-u od 1990-ih, unatoč tome što su počinjeni brojni kompromisi u predloženom rješenju, kako bi se odgovorilo na njihove brige. Pozivamo te države članice da preispitaju svoje protivljenje i pridruže se većini zemalja EU koje podržavaju donošenje Zakona o obnovi prirode.

U međuvremenu, Europa je svjedok još razornijih poplava koje se šire u južnoj Njemačkoj i dijelovima Austrije. Donošenje zakona i ulaganje u obnovu prirode rješenje je za zaštitu građana i sprječavanje daljnjih ekstremnih vremenskih nepogoda - poručili su iz koalicije #RestoreNature, koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:35