KAKVA IDEJA!

Pomorci čije brodove bjesomučno napadaju gnjevni kitovi ubojice dosjetili se kako ih otjerati: ‘Samo žestoko!‘

Navodno bi te pjesme, odnosno, specifičan zvuk i vokali, trebali otjerati morske sisavce osjetljive na zvuk

Ilustracija

 Suzi Eszterhas/Nature Picture Library/Profimedia

Zamislite ovaj prizor: nalazite se na jedrilici u Gibraltarskom tjesnacu. Oko vas se pojavilo nekoliko orki, koje nesmiljeno udaraju u brod. Zovete pomoć i nadate se da će ona stići prije nego orke brod pošalju na dno. Što u tom trenutku radite? Pa, vjerojatno im nećete pustiti Metallicu. Ne vidite niti jedan razlog zašto to napraviti, jer ste zauzeti promišljanjem svojeg života. Malo i paničarite, jasno. Ideja da im pustite, recimo, Fade to Black ili, još gore, Call of Khulu, ako vam i padne na pamet, odbacit ćete je kao prilično bizarnu i lošu. Ne puštate orkama glazbu, pobogu, nego se želite spasiti.

No, nekome je upravo to palo na pamet. Pomorci su se, naime, s orkama počeli boriti uz pomoć glazbe. Vođeni idejom da klasična glazba smiruje, a metal uznemiruje (iako, pitajte bilo kojeg metalca, reći će vam da to prilično varira), počeli su orkama puštati žestoke pjesme. Na Spotifyu se može naći playlista nazvala ‘Metal for Orcas‘, koju smo poslušali i, moramo priznati, dobra je to glazba. Dakle, dok se orke približavaju brodu, možete ih pokušati otjerati i istovremeno uživati u dobroj muzici.

Sad, šalu na stranu, na popisu su bendovi poput The Fallen Prophets, Dying Fetus, Aborted, Benighted, Ingested...Navodno bi te pjesme, odnosno, specifičan zvuk i vokali, trebali otjerati morske sisavce osjetljive na zvuk. Premda su studije pokazale da neke životinje ne vole ovu vrstu glazbe, čini se kako su se na nju navikle. Nema podataka da je ova playlista pomogla ijednom vozilu kojeg su orke naumile uništiti, tako da je lako moguće da im se ova glazba zapravo - sviđa?

Kako god bilo, ljudi se i dalje bore s gnjevnim (ili možda samo razigranim, još se ne zna) orkama koje tamo plivaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:35