Duvalius djokovici

Pećinski grabežljivac dobio ime po Novaku Đokoviću: ‘Mi smo njegovi obožavatelji‘

Zanimljivo je kako ovo prva životinjska vrsta koja je nazvana po tenisaču, po kojem se zove i vrsta puževa u Crnoj Gori

Ilustracija

 Paul Young/Alamy/Alamy/Profimedia

Nova vrsta pećinskog insekta koja je otkrivena u Siminoj jami na planini Povlen je u čast slavnog tenisača nazvana Duvalius djokovici.

Đokovićev duvalijus predstavlja jedinstvenog i veoma rijetkog stanovnika pećine iz porodice trčkova, kako stoji u priopćenju Biološkog fakulteta. Novu vrstu su otkrili u Siminoj jami u zapadnoj Srbiji biospeleolozi Miloš Kuraica i dr Iva Njunjić, a opisali su je prof. dr Srećko Ćurčić i dr Nikola Vesović s Biološkog fakulteta u Beograd i entomologa te biospeleolog Dragan Pavićević, piše National Geographic.

Znanstvenici objašnjavaju da je ova vrsta izuzetno stara, kao i da njeni najbliži srodnici naseljavaju planinu Maljen i pećinske objekte u okolini Valjeva. Ima sitnu građu i potpuno je slijepa, depigmentirana vrsta insekata s dugačkim nogama i ticalima, dok su njene glavne karakteristike - hitrost i grabežljivost - autore rada inspirirale da je nazovu po slavnom tenisaču.

- Nova vrsta insekta je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Također, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavatelji Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem tenisaču svih vremena i jednom od najdominantnijih sportaša na svijetu - navodi se u priopćenju.

Zanimljivo je kako ovo prva životinjska vrsta koja je nazvana po Novaku Đokoviću, jer nedavno kada je otkrivena i opisana nova slatkovodna vrsta puževa u Crnoj Gori naučnici su mu dali ime Travunijana djokovici.

Rad je objavljen u časopisu Annales Zoologici Fennici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:36