BRAVO!

Ovo su hoteli i kafići na obali koje želite posjetiti! Pogledajte kako se divno brinu o pticama

Podgora, Konavli, te otoci Pelješac, Brač i Silba mjesta su na kojima, zahvaljujući ljudima koji ih vole, žive sretnije životinje
Restoran Ponta iz Vignja na Pelješcu
 
 BIOM

Udruga BIOM objavila je zanimljivu fotografiju - na njoj vidimo kako je suživot trustitičkih radnika, koji žele imati čiste balkone, i ptica, koje žele imati sigurna gnijezda, itekako moguć. Potrebno je za njega samo malo truda i dobre volje.

- Rušenje gnijezda dok traje gniježđenje je protuzakonito, ali mnogi to nažalost još uvijek rade. Zato nas jako veseli kad vidimo primjere dobre prakse, poput primjera Medora Hotels & Resorts hotela Medora Auri u Podgori, koji je pod stropom terase ugradio podloške za gnijezda! Na taj način #lastavice se mogu neometano i sigurno ispiliti iz jaja u svojim gnijezdima, a terasa ostaje čista - napisali su.

No, nije to jedini dobar primjer koji dolazi s naše obale. Tako su nabrojali još njih nekoliko - recimo, restoran Ponta iz Vignja na Pelješcu imao je gnijezdo, no bilo je premaleno pa su ptice poispadale iz njega. Mjesto za ptice dobiveno je tako što je korpica za kruh smještena na mjesto gnijezda. Ptice otada iz godine u godinu dolaze, postale su i atrakcija restorana, a ispod gnijezda nikad nema izmeta.

Konoba Alavija sa Silbe našla je odlično, praktično i jednostavno rješenje tako što su namontirali staru ladicu ispod gnijezda. Na ovakav način, rješenje je čak i duhovito! Vlasnik hotela Lemongarden iz Sutivana na Braču bio je hrabar kad je trebalo sačuvati gnijezdo i udobnost gostiju – na fasadu ispod balkona svog hotela, na visini, postavio je postolje ispod gnijezda, koje se i vrlo dobro uklopilo u samo arhitekturu zgrade.

Caffe bar Pergola u Grudi u Konavlima dosjetio se jednostavnog rješenja i ispod gnijezda postavio ploču koja sprečava padanje izmeta, a i ptica može sletjeti na veliko postolje.

Odlični su to primjeri koji pokazuju da, gdje ima volje, ima i načina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:32