MALENO STVORENJE

Ovo je rekorder svoje vrste: Preletio je nevjerojatnih 2515 kilometara od Rusije do Italije

Koristeći GPS-GSM tehnologiju satelitskog praćenja, dokazano je da ovi najveći šišmiši Europe obaraju rekorde u dužini leta

Šišmiš rani večernjak
 

 Wildlife Montenegro/ Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore objavili su da s javnosti naprosto moraju podijeliti fascinantno otkriće o migraciji ranog večernjaka (Nyctalus noctula). Riječ je o šišmišu koji u rujnu kreće na jugoistok, a u ožujku se vraća. Smatra se kako im duljina puta uglavnom nije duža od tisuću kilometara, no, postoje iznimke.

- Koristeći GPS-GSM tehnologiju satelitskog praćenja, dokazano je da ovi najveći šišmiši Europe obaraju rekorde u dužini leta - do 445 kilometara dnevno! Jedan hrabri mužjak je preletio nevjerojatnih 2515 km u ravnoj liniji od Rusije do Italije. Molimo jedan aplauz - objavili su iz Centra.

Zanimljivo je da oni lete prilično brzo - jure nebom brže od 50 kilometara na sat. Zanimljivo je da ih se u migracijama može vidjeti danju, a isto vrijedi i za one koji love u jesensko i zimsko doba. Tada im nije problem krenuti na kukce još dok ima dnevne svjetlosti na nebu. Preferiraju male i srednje kukce, na koje se vrlo brzo obrušavaju. To im je, naime, taktika lova, piše Tragus.

Foto: Wildlife Montenegro

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:59