FOTOPRIČA ZA ŽUMBERKA

Ove ljame su nam mirno pozirale, ali evo što nije nikako pametno raditi kad ste im blizu - mogle bi vas pljunuti!

No, tako se ponašaju samo s dobrim razlogom, pa ako ste vi prema njima pristojni, neće biti problema
 Ronald Gorsic/Cropix

Naš fotoreporter Roland Goršić često pred svojim objektivom zatekne kakvu životinju, koja kao da osjeti da ih on jako voli. Ovoga puta su mu pred ulazom u izletište Divlje vode u Parku prirode Žumberak pozirale ljame. I to zaista pozirale - zaustavile su se, pogledale ga frajerski i dozvolile mu da ih fotografira.

S ljamama, naime, nema šale. Nipošto ih nije pametno naljutiti. Ako ih iritirate, one će vas pljunuti. Da stvar bude još odvratnija, u njihovoj slini ima i napola probavljene hrane, tako da - sretno vam ako je naljutite.

No, takvo se ponašanje može očekivati samo od ljame koju su othranili ljudi. U divljini je ovo ponašanje rezervirano samo za pripadnike njihove vrste, a kad ljame pljuju jedne po drugima to znači da su iritirane ili nezadovoljne ponašanjem druge ljame. No, one koje su odrasle uz ljude smatraju da smo mi ljame, pa je prirodno da nas pljunu, ako ih naljutimo.

Ako ih uzrujamo i nadamo se bijegu, odmah da napomenemo da od toga ništa. One mogu juriti brzinom od 65 kilometara na sat. Usporedbe radi, Usain Bolt je ‘ulovio‘ tek 45, tako da ni od ne bi mogao pobjeći od gnjevne ljame koja ima primjedbe na njegovo ponašanje.

No, ljame se ne ljute bez razloga, tako da, ako ste vi prema njoj pristojni, ona će se jednako tako ponašati prema vama.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:53