OGROMAN JE

Otrovni pauk postao rekorder: Herkul je najveći ikad ulovljeni mužjak svoje vrste

Trenutno živi u centru za reptile, gdje nije došao svojom voljom

Pauk ljevkaš

 Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia

On se ne odaziva na ime Herkul i sasvim sigurno mu nije stalo do titule koju je dobio - sa svojih 7.9 centimetara on je najveći mužjak pauka koji se naziva funnel - web, a kod nas se ta porodica naziva paucima ljevkašima. Trenutno živi u Sydneyu, u tamošnjem centru za reptile, gdje nije došao svojom voljom.

Pauk je, naime, vodio računa o nekim svojim posve privatnim poslovima kad su ga ulovili. Najprije su ga prebacili u lokalnu bolnicu, a onda i u centar. Naime, od Herkula će se dobivati otrov koji će se koristiti za stvaranje protuotrova, koji će spašavati živote svih onih koji su imali neugodan susret s nekim pripadnikom njegove vrste. Otkako je počeo program dobivanja protuotrova 1981. godine, u Australiji nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog uboda nekog od Herkulove vrste.

Inače, ženke ove vrste obično velike kao ovaj mužjak (a oni su daleko manji), ali njihov je otrov daleko blaži. Valja napomenuti kako ovi pauci, kao ni druge životinje, ne napadaju ljude iz čistog mira, nego otrov imaju kako bi omamili svoj plijen. Gdje žive? Ovo su dobre vijesti za sve one koji se boje otrovnih pauka: na nekoliko mjesta u Australiji. Jedini otrovni pauk u našoj zemlji je crna udovica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 23:26