HARMONIJA

Onako kako mi živimo s mačkama, tako u ovom gradu žive s nekim većim, rogatijim životinjama

Svakodnevica im je zaista posebna: slobodno šeću gradom, spavaju u parkovima, prelaze cestu...

Jelen ispred hrama

 Gonzales Photo/thomas Neukum/Avalon/Profimedia/Gonzales Photo/thomas Neukum/Avalon/Profimedia

Onako kako smo mi navikli viđati mačke, tako stanovnici japanskog grada Nara gledaju neke druge životinje. Oni, naime, ni ne trepnu kada naiđu na jelena kako leži na neobičnom mjestu. Životinje još podignu glavu kako bi lijeno promotrile prolaznike, a onda nastave spavati. Upravo to učinio je jelen na ovoj snimci koju je pogledana gotovo pet milijuna puta.

Nara je zapravo poznata po tome da u gradu živi 300 tisuća ljudi i tisuću jelena. Oni žive zaista posebno: slobodno šeću gradom, spavaju u parkovima, prelaze cestu... Vozači ne voze brzo i neprestano su na oprezu da ne bi kojeg od njih ozlijedili. Jeleni pak poštuju ljude, pa se uglavnom drže svojih parkova, ali može ih se vidjeti i uz hramove, kao i u određenim ulicama.

Svi gradski jeleni su izrazito pitomi. Ljudima prilaze bez imalo straha i navikli su da ih se hrani. Osim toga, najviše uživaju u tome da ih se ostavi da se na miru odmaraju, bez obzira na mjesto - park, ulica, kakva veća žardinijera... Njima je svejedno, samo da se malo odmore prije nego nastave životom na kakvom bi im mnoge divlje životinje ovoga svijeta mogle itekako zavidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:43