MISTERIJ IZ DUBINA

Ocean na obalu izbacio jezivo stvorenje: ‘Ovo je čudno, ne znamo zašto je završila na kopnu...‘

Ona živi na oko 900 metara dubine, pa i kad na obali netko pronađe ostatke neke, obično su u lošem stanju
 Crystal Cove State Park

Morima i oceanima našeg planeta plivaju neobična stvorenja. Dok smo na neka navikli i poznato nam je kako izgledaju, druga su neobičnija i tajanstvenija. To su stvorenja dubina i mraka, koja nam nisu često pred očima, a negostoljubivo okruženje utjecalo je na njihov izgled, pa nam nerijetko djeluju jeziva. No, uglavnom je riječ o bojažljivim stvorenjima koja za nas nisu ni najmanje opasna.

Jedno takvo neobično i prilično rijetko stvorenje imena Pacific Football Fish (riba iz porodice udičarki) pronađeno je na obali u američkom državnom parku Crystal Cove. Riba je odmah prevezena u kalifornijski Odjel za ribu i divlje životinje radi daljnjeg istraživanja, a znanstvenicima je čudno što je pronađena u tako savršenom stanju. Ona, naime, živi na oko 900 metara dubine, pa i kad na obali netko pronađe ostatke neke, obično su u lošem stanju. Ova je, sudeći po tome kako izgleda, iz nepoznatog razloga preminula nedaleko od površine.

- Vrlo je rijetko vidjeti ovu ribu u netaknutom stanju i još uvijek ne znamo kako i zašto je ona završila na kopnu. Ova je vrsta neobična i fascinantna i pokazuje koliko je raznolik morski život koji vreba ispod površine vode. Dok znanstvenici nastavljaju otkrivati sve više o ovim dubokomorskim stvorenjima, važno je razmisliti o tome koliko još možemo naučiti o našim divnim i tajanstvenim oceanima - objavili su iz Crystal Cove State Parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 07:07