UZNEMIRUJUĆE

Objavljene šokantne snimke nastale na farmi lisica koje se uzgajaju zbog krzna

Mogu se vidjeti i pretile životinje s golemim kožnim naborima, koje su nastale selektivnim uzgojem kako bi imale više krzna
 Oikeutta Elaimille/Afp

Organizacije za zaštitu životinja Oikeutta eläimille i Humane Society International/Europe izašle su u javnost sa šokantnim snimkama. Prikazuju lisice uzgajane radi krzna u Finskoj s natečenim očima, inficiranim ušima, deformacijama na tijelu te ozlijeđenim i krvavim repovima i šapama. Mogu se vidjeti i pretile, tzv. „čudovišne lisice” s golemim kožnim naborima, koje su nastale selektivnim uzgojem kako bi imale više krzna, ali i mlade lisice koje jedu svoju mrtvu braću i sestre.

Snimka razotkriva veliku patnju životinja u nemilosrdnoj industriji krzna. Takvi prizori prisutni su u zemljama poput Finske, koja se hvali da je gotovo 100 posto njezinih farma lisica za krzno certificirala aukcijska kuća za trgovanje krznom SAGA Furs, koja obećava „najvišu razinu dobrobiti životinja”. No snimke užasnih uvjeta u kojima se životinje drže pokazuju da to očekivano nije tako i da je nužna zabrana uzgoja. Krzno lisica podrijetlom iz Finske koriste brendovi kao što su Fendi, Yves Salomon, Woolrich, Ermanno Scervino i Max Mara.

Više od 1,2 milijuna građana EU-a dosad je potpisalo Europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna” kojom se poziva Europska komisija da zabrani uzgoj i prodaju krzna u EU-u. Kod nas je potrebno još 2000 potpisa da bi i Hrvatska dospjela na popis zemalja čiji se građani zalažu za Europu bez krzna. Prijatelji životinja mole sve da ostave potpis na www.krvnijemoda.eu što prije jer je svaki glas važan.

- I prije nego što je u Hrvatskoj stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, 73,7 posto građana izjasnilo se protiv uzgoja. Sada je vrijeme da budemo glasni i za životinje koje pate na okrutnim farmama u Europi - poručuju.

Aktivisti finske organizacije Oikeutta eläimille snimali su na šest nasumično odabranih farmi krzna u zapadnoj Finskoj između lipnja i studenoga 2022. Kristo Muurimaa iz te organizacije izjavio je:

- Iako većina Finaca želi zabranu držanja životinja radi krzna, naši političari nisu uspjeli stati na kraj toj okrutnosti. Zabrana na razini EU-a pomogla bi životinjama i u drugim zemljama članicama, gdje se pohlepa za novcem cijeni više od dobrobiti životinja.

Dr. Joanna Swabe, viša direktorica javnih poslova u organizaciji Humane Society International/Europe, dodaje:

- Potpuno je neprihvatljivo da milijuni životinja i dalje užasno pate diljem Europe. Većina ljudi ne želi imati ništa sa životinjskim krznom, što dokazuje i golema potpora europskoj građanskoj inicijativi za zabranu uzgoja i trgovine krznom diljem EU-a. 14 država članica EU-a već je zabranilo uzgoj životinja radi krzna. Zapravo, samo mali broj zemalja dopušta nastavak ove prakse, a sada je vrijeme za zabranu na razini cijele EU. Pomozimo svojim potpisom da zauvijek zabilježimo ovu okrutnu trgovinu u povijesne knjige - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:51