STVORENJE IZ DUBINA

Objavio video i pitao pratitelje što je to: ‘Ne, nisam nimalo sretan što sam ovo saznao‘

Video čiji je junak prilično neobičan stvor privukao je pažnju na društvenoj mreži X
 Screenshot X

Morske dubine vrve kojekakvim stvorenjima - što je veća dubina, jači pritisak vode i manje sunčeve svjetlosti, to su ta stvorenja neobičnija. Nama, naravno, jer su ti čudni svati sasvim normalni drugim stvorenjima koja oko njih plivaju, njima se hrane ili pak od njih bježe.

Jedan takav neobičan stvor privukao je pažnju na društvenoj mreži X, gdje je objavljen uz pitanje što je to točno. Vidimo, naime, nešto crno kako jede raka na morskom dnu. To stvorenje, čini se, nema ni glavu niti jasne dijelove tijela. Djeluje kao velika crna mrlja koja prekriva nesretnu životinju - otprilike kao ona velika crna mrlja iz kratke horor priče Stephena Kinga, koja košta života njegove junake.

No, ova crna mrlja nije zla - to je jednostavno stvorenje koje se hrani. Jedan je čovjek pojasnio kako se radi o morskom crvu Thysanozoon nigropapillosum koji uživa u obroku. Kada naiđe na raka, morski crv raširi svoje ždrijelo, omota ga oko tijela raka i otpusti enzime koji će ga razgraditi izvana. Crv zatim apsorbira otopljene hranjive tvari iz tijela raka, pojasnio je.

- Moram priznati da se ne osjećam nimalo bolje nakon što sam ovo saznao - napisao je drugi čovjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:37