ZABAVA U ZOO VRTU

Noć šišmiša: ‘Dođite, oduševite se njima i pomozite u njihovoj zaštiti‘

Na početku proslave bit će formirano šest skupina posjetitelja, a u svakoj će moći biti 40 osoba

Noć šišmiša

 ZOO Zagreb

Strah od šišmiša je nepotreban! Jedna je to od glavnih poruka ovogodišnje Noći šišmiša koja će se u Zoološkom vrtu Grada Zagreba obilježiti u subotu 26. kolovoza. Program traje od 19 do 22 sata. Posjetitelji će biti raspoređeni u skupine koje će pod vodstvom edukatora obilaziti točke s raznolikim edukativnim i zabavnim sadržajima. Tako će zainteresirani moći upoznati biologiju i vrste šišmiša, ali i priče te legende koje se vežu uz jedine leteće sisavce.

Posjetitelji će doznati koji se šišmiši hrane kukcima, a koji nektarom i voćem, te kako te životinjice svojom prehranom utječu na prirodu. Objasnit će se i zašto šišmiši za svoje stanište često odabiru spilje, ali i gdje u gradovima pronalaze zaklon te mjesta za razmnožavanje i zimovanje. Posjetitelji će pomoću tzv. bat-detekora pokušati pronaći šišmiše u maksimirskoj šumi. Edukatori će ih pritom upoznati s eholokacijom.

Važan naglasak u edukaciji posjetitelja stavit će se na važnost zaštite šišmiša. Govorit će se o razlozima njihove ugroženosti, ali i načinima kako ljudi mogu pomoći njihovu očuvanju. Zainteresirani će dobiti i nacrte za izradu kućica za šišmiše.

U edukaciji posjetitelja sudjelovat će udruga Hyla. Oči u oči sa šišmišima posjetitelji će se susresti u Zoni sumraka. Tamo je nastamba egipatskih letipasa.

Budući da su šišmiši čovječanstvo fascinirali od pamtivijeka, tijekom Noći šišmiša govori se i o njihovu mjestu u umjetnosti i kulturi – od filmova do narodnih priča. Tako će se posjetitelji moći susresti s Drakulom, Maksimirskom coprnicom te Crnom kraljicom koju će utjeloviti Josipa Šiklić, poznata po svojim turističkim vodstvima Zagrebom pod imenom Purgerica. Mađioničar Vladimir Štimac u 21 sat održat će atraktivnu mađioničarsku predstavu, a restoran Kod morskog lava imat će prigodnu ponudu jela.

Program Noći šišmiša namijenjen je starijima od pet godina. Ulaznice za Noć šišmiša prodaju se po standardnom cjeniku, tj. ovisno o dobi posjetitelja stoje 2, 3 ili 4 eura. Budući da je broj ulaznica ograničen, moguće ih je rezervirati putem e-adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Takve rezervacije vrijede 24 sata. Neprodane ulaznice bit će moguće kupiti uoči programa na glavnoj blagajni Zoološkog vrta.

Na početku Noći šišmiša bit će formirano šest skupina posjetitelja. U svakoj će moći biti 40 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:19