MISTERIJ

Nevjerojatne životinje: Spavaju samo dva sata dnevno, stručnjaci ne razumiju kako uspiju preživjeti

Prikupljeni su podatci o moždanim valovima, otkucajima srca, dubini na kojoj su ronili i pokretima kako bi odredili kada spavaju

Sjeverni morski slon

 Art Directors & Trip/Alamy/Profimedia

Nedavni eksperimenti kojim su mjereni moždani valovi sjevernih morskih slonova (životinja iz obitelji tuljana) u zaljevu Monterey u Кaliforniji otkrili su da su ove životinje u prosjeku spavale samo dva sata dnevno tijekom sedam mjeseci i to u vremenu dok su bile na otvorenom moru. To je veoma impresivan podvig, s obzirom na to da gorile spavaju 12 sati dnevno, psi preko 10, a lavovi do 20, piše National Geographic.

Jessica Kendall - Bar, u trenutku istraživanja zaposlena na Sveučilištu California, otkrila je ovu sposobnost sjevernih morskih slonova dok je istraživala njihove navike spavanja stotinama metara ispod površine oceana.

- Oni mogu imati svojevrsni dvostruki život, a pritom mislim na stil života, kaže Кendall-Bar, koja je vodila studiju o ovom fenomenu objavljenu u časopisu Science.

Prethodna zapažanja pokazala su da sjeverni morski slonovi izranjaju na površinu oceana nakon 10 do 30 minuta ronjenja. Znanstvenicima je bilo jasno da spavaju pod vodom, ali opet, nisu znali mnogo više o tome.

Da bi saznala više, Кendal-Bar je napravila kapu za njihovu glavu koja sadrži istu vrstu senzora koji se koriste prilikom studija sna kod ljudi. Aparat je vodootporan, sposoban da izdrži velike količine pritiska i dovoljno osjetljiv da detektira moždane valove kroz debeli sloj sala na glavi životinje.

Godine 2019. u Centru za morske sisavce, točnije bolnici za životinje u Sausalitu, Кendall-Bar je imala priliku isprobati svoju opremu na sjevernom morskom slonu po imenu Libelula, koji je doveden na liječenje. Uređaj je funkcionirao - "prva potvrda da smo zaista mogli otkriti nešto kroz centimetre sala", prisjeća se ona.

Sljedeća stanica: otvoreni ocean.

Кendall-Bar je testirala tri mlade ženke sjevernih morskih slonova u divljini. Кoristeći ljepilo, stavila je kapu za glavu jedne od njih dok je ležala na plaži. Ona je potom zaronila u vodu i vratila se dva dana kasnije, što je bila idealna prilika da se skine kapa. Još dvije je "opremila" u državnom parku Ano Nuevo na plaži Asilomar u Montereyu, a instrumenti su pronađeni nekoliko dana kasnije.

Kape su prikupljale podatke o moždanim valovima životinja, otkucajima srca, dubini na kojoj su ronili i pokretima kako bi odredili kada spavaju. Кendal-Bar je zatim iskoristila podatke da napravi obrasce spavanja kod odraslih jedinki.

Otkrila je da ove životinje ne spavaju u dvosatnim intervalima, već u seriji drijemeža u trajanju od 20 minuta. Fascinantno je to otkriće koje je donijela prva studija sna ovih morskih sisavaca koja je provedena u divljini. Obično su se one provodile ili u zatočeništvu ili na kopnu, i upitno je koliko su točne. Stručnjaci smatraju da ne bismo trebali uspoređivali dva sata sna ove vrste životinja s naših sedam sati sna, jer su to posve drugačije vrste spavanja. No, još uvijek je pravi misterij kako ove životinje mogu preživjeti na otvorenom oceanu s tako malo sna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 13:45