EGZOTIKA

Neobičan pacijent ambulante: ‘Sve češće su ljubimci, ali malo veterinara ih zna liječiti‘

Zahtijevaju specifičnu rasvjetu, veliki prostor, vlažnost, hranjive tvari, grijanje, a ako to ne dobiju, zdravlje im se pogorša
 Privatni album

Rijedak pacijent došao je u zagrebačku ambulantu Goldi - jedan tegu. Vlasnik nije znao što mu je: teško se kretao, nije baš bio oduševljen hranom i imao je rane na koži. S obzirom na to da je riječ o egzotičnom ljubimcu, nije imao ideju što uopće ne valja.

- Morali smo napraviti RTG snimku, gdje se ustanovila metabolička bolest kostiju, oslabljen koštani matriks, povećana transparencija kostiju svih udova, uz deformitete podlaktica i potkoljenica. S tom dijagnozom, slijedi dugotrajni proces liječenja i oporavka. Takve životinje zaostaju u rastu i gotovo nikada ne dosegnu svoju punu veličinu - kaže veterinarka Silva Rakočević, čiji su veterinari zbrinuli tegua.

Riječ o životinjama koje u zadnje vrijeme sve više postaju kućni ljubimci. Ljudi bi morali voditi računa kada ga uzmu za ljubimca, kaže Rakočević, od kuda dolaze i koliko mogu narasti. Oni zahtijevaju specifičnu rasvjetu, veliki prostor, vlažnost, hranjive tvari, grijanje, a ako to ne dobiju, njihovo zdravlje se može vrlo brzo pogoršati. Vrlo je teško pronaći veterinare koji su educirani za tu vrstu gmazova ako se razbole.

- U našoj su ordinaciji Borna i Alan Fleck vrlo iskusni u liječenju svih vrsta gmazova, mogli bi reći jedni od najiskusnijih u Hrvatskoj. Oni su godinama posvećeni proučavanju tih vrsta životinja i zato su stručni, znaju što napraviti - ističe Rakočević.

image

Silva Rakočević i tegu

Privatni album

Argentinski crno-bijeli tegu je veći gušter koji se nalazi u savanama i polupustinjskim regijama istočne i srednje južne Amerike. Ova vrsta tegu guštera doseže duljinu oko 1,5 metra. Mužjaci mogu biti čak i veći. Ovi tegui imaju crne i bijele ljuske s perlama koje su često raspoređene u trakasti uzorak preko leđa i repa. Oni su svejedi i plijen su im prvenstveno manji sisavci, ptice, jaja i drugi manji gmazovi.

Imaju vrlo dugi i snažan rep, kojim se mogu braniti. Brumacija (vrsta hibernacije) divljeg tegua događa se između rujna i ožujka , a razmnožavanje će započeti nekoliko tjedana nakon buđenja i trajat će oko mjesec dana. Ženke grade gnijezdo i polažu oko 12 do 30 jaja oko mjesec ili dva nakon razmnožavanja. Jaja će se izleći nakon razdoblja inkubacije od 120 do 170 dana. Mladi tegu će sazreti oko 3 godine starosti. Mladi tegui se mogu hraniti i kukcima, paucima i puževima, kao i voćem i sjemenkama.

Kao i zmije, tegui se služe jezikom da nanjuše plijen. Jezici su im račvasti, kako bi im pomogli da se orijentiraju na koju stranu treba krenuti po hranu. Imaju poseban Jacobsonov organ koji će obraditi informaciju čestica mirisa na jeziku i tako odrediti s koje strane jezika dolaze mirisi. Aktivniji su tijekom dana.

Oni su kopneni gušteri, vrlo se rijetko penju od par metara od tla. Iako su kopnene životinje, oni su odlični plivači i mogu ostati pod vodom dulje vrijeme. Kako bi se zaštitili od ekstremnih vrućina, mogu kopati jame duboko pod zemlju, gdje su temperature puno niže. Imaju snažne čeljusti i oštre zube kao i debele kandže. Zbog svoje veličine, nemaju puno grabežljivaca, a ako su ugroženi, napućiti će obraze i otvoriti usta da izgledaju veći i opasniji. Mogu jako brzo trčati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:49