ISTRAŽIVANJE

Nećete vjerovati koji zvuk životinjama smeta u pronalasku najboljeg partnera

Dvije studije pokazale su kako ih buka ometa u nizu svakodnevnih radnji
 Ilustracija, Sue Anderson/Alamy/Profimedia

Zvukovi koje mi i naši brojni uređaji proizvodimo smetaju životinjskom svijetu, piše Guardian. Zvukovi poput, primjerice, onih koje proizvodi promet dovode do toga da se životinje slabije čuju, ali im ometaju upoznavanje i parenje.

Znanstvenici su proučavali jednu vrstu ptica iz Australije - najprije su bile smještene u relativno tihom laboratoriju, a onda su im puštali zvukove snimljene 20 metara od prometne ulice. Dali su im nekoliko zadataka i u gotovo sve su lošije obavile kada je bila prisutna buka prometa.

- Nismo bili posve sigurni da ćemo vidjeti kako buka tako jako utječe na njih. Ove ptice, koje žive u velikim kolonijama, navikle su na buku koju proizvode one same, ali i druge životinje. Zbog toga činjenica da ih zvuk prometa toliko ometa zapravo iznenađuje - rekao je Christopher Templeton, autor studije.

Drugo istraživanje, posve nevezano s ovim, utvrdilo je kako ženke poljskih cvrčaka u vrijeme parenja prije odabiru glasnije mužjake. No, buka prometa dovela je do toga da one ne mogu posve dobro čuti sve podtonove i tako teško mogu procijeniti koji mužjak pjeva visoko kvalitetnu pjesmu, a koji oni nisko kvalitetnu.To im je važno kod odabira s kim će imati male cvrčke, jer glasniji mužjak obično ima zdravije i uspješnije potomstvo.

- Kada izbor partnera buka ometa na ovaj način, to bi moglo promijeniti razvoj te vrste - smatra Adam Bent, voditelj istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:52