ISTRAŽIVANJE

Ne znate kako komunicirati s mačkom? Probajte joj se smiješiti na - mačji način!

Znanstvenici su potvrdili da na ovaj način privlačimo mačke da nam priđu

Ilustracija

 Raje Outdoors/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

Svi oni koji žive sa psima i mačkama reći će kako je sa psima daleko jednostavnije komunicirati. No, čini se da postoji jednostavan način na koji se s njima može razmjenjivati misli - osmijehom. Naravno, ne onako kako se smiješimo pripadnicima naše vrste, nego onako kako se smiješe mačke. To znači da ih trebamo gledati na poseban način: najprije kratko zatvoriti oči, a onda polagano treptati, piše Science Alert.

U studiji koja je objavljena 2020.godine, znanstvenici su promatrali interakciju između mačke i čovjeka te su uspjeli potvrditi da ovaj čin polaganog treptanja tjera mačke, one koje su nam poznate i nepoznate, da priđu ljudima.

- Kao osoba koja je proučavala mačje ponašanje, ali i vlasnica mačke, mislim da je sjajno što smo uspjeli utvrditi da mačke i ljudi mogu komunicirati. Mnogu vlasnici su mislili da je ovakva komunikacija moguća, a jako sam uzbuđena što smo to konačno i znanstveno potvrdili - rekla je psihologinja Karen McComb s University of Sussex nakon što je studija objavljena.

Svatko tko proveo neko vrijeme s mačkama mogao je vidjeti njihove napola zatvorene oči, koje je pratilo sporo treptanje. Naravno, ne uvijek, nego u posebnim situacijama, kada su opuštene i zadovoljne. Zbog toga je ovakvo ponašanje tumačeno kao njihov smijeh.

U prvom eksperimentu sudjelovali su vlasnici mačaka iz 14 kućanstava, ukupno 21 mačka. Kada su se mačke opustile i smirile, vlasnici su im trebali prići na metar od njih i lagano treptati dok ih mačke gledaju. I vlasnike i mačke snimale su kamere, a potom su se te snimke uspoređivale s načinom na koji mačke trepću kada interakcije s ljudima nema. Ispostavilo se kako će mačke često odgovoriti ljudima na njihovo treptanje vlastitim treptanjem, u odnosu na situaciju kada nema te interakcije.

U drugom eksperimentu sudjelovale su 24 mačke iz osam kućanstava, no umjesto njihovih vlasnika, mačkama su treptali znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju, a koji prije toga nisu bili u kontaktu s tim mačkama. Pored treptanja, oni su mačkama pružili ruku. Pokazalo se da, ne samo to, da su i one treptale njima, već bi se nakon što bi osobe ponudile svoju verziju mačjeg osmijeha, približile njihovim rukama.

Studija je objavljena u časopisu Scientific Reports.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43